Tutsak edilen gazetecilerin soruşturma savcısı ve eşinin tayininin çıktığını paylaşması nedeniyle yargılanan MA muhabiri Fırat Can Arslan tahliye edildi
Geçtiğimiz yıl Amed’de yapılan operasyonla tutuklanan 16 gazetecinin tutuklandığı dosyada görev alan soruşturma savcısı ve eşinin tayinin çıktığını paylaşması nedeniyle “kamu görevlisini görevinden dolayı hedef göstermek” iddiasıyla tutsak yargılanan Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara muhabiri Fırat Can Arslan hakim karşısında çıktı.
Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Arslan, tutuklu bulunduğu Sincan 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile avukatı Şevin Kaya ile birlikte katıldı. Duruşma salonunda ise avukatlar Resul Temur ve Çiğdem Kozan hazır bulundu. Duruşmayı, MLSA, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) temsilcileri izledi.
Gazetecilik söz kurmayı gerektirir
Duruşmada tutsak gazeteci Arslan’ın hedef gösterdiği iddia edilen hakim üyesi dosyaya katılma hakkından vazgeçtiği öğrenilirken, kimlik tespiti ardından savunma yapan Arslan, yaptığı haberin hikayesini anlatarak, “trajikomik” bir yargılama ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Gazeteciliğin yargılandığını dile getiren Arslan, gazeteciliğin esaslarını sıralayarak, “Gazetecilik toplumun haber hakkını savunmak, haksızlığa, adaletsizliğe karşı söz kurmayı gerektirir. Bu işin özü hakikatse her dönemde birilerini rahatsız etmiş ve yargılamalara konu olmuştur” dedi.
Tek adam yargısı işliyor
Osmanlı’dan bu yana gazetecilere yönelik baskıların olduğunu kaydeden Arslan, “1990’lı yıllarda bu ülkede gazeteciler faili meçhul/belli cinayetlerde katledildi. Gazeteler bombalandı. Çözüm süreci sonrasında AKP iktidarı yeniden sarıldığı savaş politikalarıyla birlikte bir manipülasyon süreci işletildi. Manipülasyona karşı gelen ve hakikati savunan başta Özgür Basın çalışanları olmak üzere gazeteciler hedef alındı” diye konuştu.
Yargının da iktidar tarafından gazetecileri baskılama aracına dönüştüğünü dile getiren Arslan, “Tek adam rejiminin yargısından bahsediyoruz. Siyasi saiklerle alınan ve yargılama konusu yapılan bir zihniyeti görüyoruz” dedi.
AMED