Tutuklu gazeteci Fırat Can Arslan hakkında gazetecilerin dosyasına bakan savcı ve hakim çifti haberini sanal medyada paylaşması nedeniyle “Kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek” iddiasıyla dava açıldı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Fırat Can Arslan ve Delal Akyüz ile T24 editörü Sibel Yükler, Bianet editörü Evrim Kepenek ve gazeteci Evrim Deniz, Amed’de tutuklanan 16 gazetecinin soruşturmasını yürüten savcı ile evli olduğu davanın üye hakiminin Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla görev yerlerinin değiştirildiğine dair haberi sanal medyada paylaştıkları gerekçesiyle 25 Temmuz’da gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen gazetecilerden MA muhabiri Fırat Can Arslan, “Kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek” iddiasıyla Diyarbakır 2’nci Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
Bu tarihten itibaren Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Arslan hakkında yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlendi. İddianame, sunulan Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Arslan’ın ilk duruşması ise 31 Ekim’de görülecek.
İddianame hazırlandı
Üç sayfalık iddianamede savcı ve üye hakimin isim ve soy isminin yanı sıra görev yaptıkları ve atandıkları yerlerin HSK Kararnamesi’nde yer aldığını ancak hangi soruşturma ve kovuşturmalara katıldıklarının kararname içeriğinde yer almadığına işaret edildi. İddianamede, bu savcı ve hakimin Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerin dosyasına baktığını ancak bu gazetecilerin “Sterk TV” ile “Medya Haber TV”ye haber üretmesi nedeniyle yargılandıkları, bu yayın organlarının ise PKK’ye ait olduğu, bu nedenle savcı ve hakimin, “terörle mücadele” ettiği ileri sürüldü.
Bilgilendirme amacı dışına çıktı
TMK 6/1 maddesine dikkat çekilen iddianamede, “Cumhuriyet Savcısı ile dosyanın yargılama aşamasında görev yapan Hakimin ad ve soy ad bilgileri ile yeni görev yerlerinin açıkça belirtildiği, şüphelinin bu şekilde, kamuoyunu bilgilendirme amacı dışına çıkarak ilgili soruşturma ve yargılama dosyası kapsamında görev yapan hakim ve savcıya ilişkin bilgilerin, katılmış oldukları dosyalarda isnat ve iddiaların yer aldığı PKK/KCK silahlı terör örgütü ile örgüt mensupları tarafından bilinmesine ve bu şekilde terörle mücadelede görev yapan kamu görevlilerinin hedef haline getirilmelerine sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
İddianamede, Arslan hakkında “Kamu görevlisini terör örgütlerine hedef göstermek” suçlamasıyla bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Haber: Mehmet Aslan /MA