İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 28 Mart’ta Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaa’ya kayyum atandı. Kayyum atanmasının ardından yapılan operasyonda, gazetenin 14 çalışanı gözaltına alındı. 14 çalışandan 6’sı çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Gün matbaanın ise gözaltına alınan 24 çalışanından 22’si tutuklandı.
MA’dan Yasin Kobulan’ın haberine göre, gazete ve matbaaya kayyum atandıktan 2 gün sonra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi (MÖT) Harlem Dêsir’in Adalet Bakanlığı’na mektup gönderdiği, mektuba İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 9 Nisan’da cevap verdiği ortaya çıktı.
AGİT’in 30 Mart’ta gönderdiği mektupta gazeteye baskın yapılması ve TMSF tarafından kayyum atanmasından derin endişe duyulduğu ifade edildi. Gazeteye kayyum atanmasının gazetenin bağımsızlığına ciddi bir saldırı ve Türk medyasının çok sesliliği bağlamında bir gerileme teşkil edeceğine vurgu yapılan mektupta, gazetecilerin, meslekleriyle ilgili faaliyetleri ile “terör” suçlamasıyla karşı karşıya kalmaması gerektiği belirtildi.
‘Bağımsızlığa saygı gösterin’
Tutuklanan 6 gazeteci ve 22 matbaa çalışanının serbest bırakılmasının istendiği mektupta, suçlamaların düşürülmesi ve gazetenin bağımsızlığına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuldu. Adalet Bakanlığı ise, bilgi almak üzere mektubu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Uygur Kaan Arısoy, AGİT’in mektubuna 9 Nisan’da cevap verdi. Verdiği yanıtta, gazetenin TSK’nin Afrin’e dönük harekatına karşı olumsuz algı oluşturduğunu belirten Arısoy, gazetenin YPG ve YPJ’nin saldırılara karşı savunma yapmasını, haberlerde “direniş” olarak göstermesini suç unsuru olarak gösterdi. Haberlerde “Kürdistan” ismine yer verilmesini ise “Bölücü terör örgütünün asıl etnik bölücü hedefi” iddiasıyla tanımlandı.
İSTANBUL