Wan’da Özgür Gündem Dağıtımcısı Orhan Karaağar’ın katledilmesinin ardından dağıtıma başlayan Adnan Işık da katledildi. Adnan Işık’ı katledip ‘Beyaz Toros’a binen fail 31 yıldır bulunmadı
Özgür Gündem Gazetesi ve Özgür Halk Dergisi Dağıtımcısı Adnan Işık’ın katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti. Özgür Gündem Gazetesi çalışanı Orhan Karaağar’ın 19 Ocak 1993 yılında katledilmesiyle gazetede çalışmaya karar veren Adnan Işık, 27 Kasım 1993’de evine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayetin üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen, Adnan Işık’ın failleri bulunamadı.
Birçok kez gözaltına alındı işkenceye maruz kaldı
Wan’da 1991 yılının son aylarında Wan’ın Serav /Mehmudî (Saray) ilçesine bağlı Tûm köyünden ailesi ile birlikte kent merkezine göç eden Adnan Işık, farklı kentlere giderek inşaat işçisi olarak çalıştı. Yıllarca batı kentlerinde çalışan Işık, evlendikten sonra Wan’daki Mimar ve Mühendis Lokali’nde garson olarak çalışmaya başladı.
Özgür Gündem Gazetesi Dağıtımcısı Orhan Karaağar’ın 19 Ocak 1993 yılında katledilmesiyle Adnan Işık, dağıtımcılık yapmaya karar verdi. Özgür Gündem Gazetesi Wan bürosuna giderek isteğini gazete yetkililerine ileten Adnan Işık, talebinin kabul edilmesiyle kentin sokaklarında gazete dağıtmaya başladı. Adnan Işık, gazete dağıtımı yapmaması için birçok kez tehdit edildi. Tehditlere karşı dağıtıma devam eden Adnan Işık, birçok kez polislerce gözaltına alındı, sorgulandı ve işkenceye maruz kaldı.
Katil ‘Beyaz Toros’a binip kaçtı
Bir süre sonra Adnan Işık, kendisini sürekli takip eden Toros marka beyaz aracın plakasını kaydederek gazete bürosundaki arkadaşlarıyla paylaştı. Büro çalışanları, bu plakaları birçok karanlık olayla anılan dönemin Van Valisi Mahmut Yılbaş’a vererek durumu anlattı. Yılbaş, “ilgileneceğim” dese de bu konuda hiçbir işlem yapılmadı. Tehditlerin en üst boyuta çıktığı dönemde 26 Kasım 1993’de gazete bürosundan çıkan Adnan Işık, eve gitmek için belediye otobüsüne bindi. Evinin bulunduğu Erek Mahallesi’ndeki meydanda otobüsten inen Adnan Işık, burada silahlı saldırıya uğradı. Işık’a saldıran kişi 50 metre ötede bekleyen Toros marka araca binerek olay yerinden kaçtı.
31 yıl geçti failler yok
Van Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Adnan Işık, hastanenin imkanları olmaması üzerine Ankara’daki bir hastaneye sevk edilmek istendi. Ancak “hava muhalefeti” nedeniyle Ankara’ya götürülemeyen Adnan Işık, 27 Kasım 1993’de saat 11.00 sıralarında yaşamını yitirdi. Adnan Işık’ın ardından ailesi birçok kez faillerin bulunması için girişimlerde bulunsa da, failleri bir türlü bulunmadı ve dosyası kapatıldı. Adnan Işık, kuzeni ve arkadaşı anlattı.
‘Yaşamını mücadeleye adayan biriydi’
Adnan Işık’ı anlatan amcasının oğlu Ömer Işık, “Adnan’ın ailesi 1955 yılında Wan’ yerleşti. Adnan Wan’da doğdu, ailenin tek erkek çocuğuydu. Beşyol meydanında kıraathaneleri vardı. Orayı işletiyordu. Gencecik biri ve 3 çocuk babasıydı. 19 Ocak’ta Orhan Karaağar’ın faili meçhul bir şekilde katledilmesinden sonra Adnan bu işi gönüllülük esaslı yapmaya başladı. Arkadaşının ölümüne çok üzülmüştü ve zoruna gitmişti. İşe başlamadan önce yanıma geldi ve gazete dağıtımını artık kendisi yapacağını söyledi. 26 Kasım akşamüstü 19.00 sıralarında bürodan çıkıp evinin bulunduğu Erek Mahallesindeki meydanda otobüsten inerken silahlı saldırıya uğradı. Yaralıydı hastaneye kaldırdık ve 27 Kasım sabahı 11.00’de yaşamını yitirdi. Adnan yaşamını mücadeleye adamış biriydi” dedi.
Adnan Işık ile birlikte işyeri işleten arkadaşı Abdulhekim Maskan, “Adnan ile 1978 yılında tanıştım. Birlikte işyeri işlettik. İki yıla yakın Wan’da birlikte çalıştık. 1980 ihtilalinden sonra beraber karar alarak İstanbul’a gittik. Orada da bir müddet beraber çalıştık. Arkadaşlığımız çok güzeldi. Kendisi çok bilgi birikimli biriydi. Hep mücadele eden ve iyi bir insandı. Bir müddet sonra evin tek erkek çocuğu olmasından dolayı annesinin isteği üzerine Wan’a geldi. Sonra gazetede çalıştığını öğrendim. Kısa bir süre sonra da ölüm haberini aldık. Adnan’ın katledilmesi hepimizde derin bir üzüntü bıraktı” diye konuştu.
Kaynak: MA