Enerji Bakanı Bayraktar Gabar’da petrol arama ve üretim için, ‘Stratejik yol ağımız 2 yılda 480 kilometreye ulaştı’ dedi. Kapitalizmin can damarı olan yollar halen sermayeye ‘kan’ taşıyor
İnsanın yaşamını sağlayan kan tüm vücudumuza damarlar yoluyla yayılır. Kapitalizmin can damarları ise yollardır. En ücra köşedeki yerleşim alanına ulaşmak ve onu sermaye birikim sürecinin bir parçası haline getirmek için yollar kapitalizm için olmazsa olmazdır. Bu nedenle dağ başlarında yaşayan insanlara Cocacola dan tutunda Nestle çikolataya hatta şişelenmiş suya kadar üretilen her şeyin uluşması istenir, ancak dağlara açılan yollar ise kapitalizmin hammadde amaçlı; madenler, petrol vd. gerekli olana ulaşmak için inşa edilmektedir.
Kapitalizmin yol hikâyeleri
ABD’de” altına hücum” döneminde yapılan tren yolları ve kara yolları kapitalizmin yol hikâyelerinin başlangıç noktası açısından önemli örneklerdir. Tarihte ki İpek yolu gibi örnekler ise sadece ticaret amacıyla inşa edilmişti. Tabii ki yolların birçoğu bizleri çokta rahatsız etmez. Ancak günümüzde kapitalizmin yaşamın her alanını metalaştırma adımları artık ekolojik bir krize neden olmaktadır. Dağlar, ormanlar, tarım toprakları, sular ve doğada yaşayan birçok canlı türü sermayenin bitmek tükenmek bilmez aç gözlülüğüne kurban edilmektedir.
1850 mt rakıma kadar asfalt yol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Gabar’da yürütülen petrol arama ve üretim çalışmaları için yapılan yollarla ilgili açıklaması tamda aç gözlülüğün eseridir. Bayraktar, “Stratejik yol ağımız, yaklaşık 2 yılda 480 kilometreye ulaştı. Gabar’ın can damarını bu ulaşım altyapısı oluşturuyor” sözleri dikkat çekicidir. 1850 rakıma kadar yapılan yolların beton olanları 20 santimetre, asfalt yolların kalınlığı ise 63 santimetre olarak inşa edildiğini söylemesi en değerli ekosistemler olan dağların delik deşik edilip petrolle zehirlenirken, yollar nedeniyle ekolojik yıkım büyütülmektedir.
Taşımak ve yağmayı büyütmek
Bu inşa edilen 480 km yol, sondaj çalışmalarında büyük kolaylık sağlarken en büyük amacı ise elde ettikleri petrolü taşımak amacı taşımasıdır. Bayraktar, “Bölgedeki tüm ekiplerin koordineli bir şekilde çalışma için lojistik çok önemli bir unsurdu. Ekipmanların, iş makinelerinin ve kulelerin tespit ettiğimiz kuyulara götürülmesi ve sonrasında da üretilen petrolün transfer için bu konuya özel önem verdik. Stratejik yol ağımız, yaklaşık 2 yılda 480 kilometreye ulaşmış durumda. Elbette saha geliştirme çalışmalarına bağlı olarak bu ağı daha da geliştireceğiz” diye konuştu.
Yaşlı Sparky’e giden yol!
Stephen King’in Yeşil Yol romanından, Frank Darabont tarafından sinemaya uyarlanmış olan ‘Yeşil Yol’ filminde, Could Mountain hapisanesinin E Bloğunda idam mahkumlarının tutulduğu aktarılır. İdam sırası gelen mahkumlar “yaşlı Sparky” adı verilmiş olan elektrikli sandelyeye infaz için götürülürlerken 1 mil uzunluğunda ‘yeşil yol’ dan geçerler. Öz itibarıyla Could Montain hapisanesinde infaz edilen insanlar gibi, Gabar dağlarındaki ekosistem aynı isim altında yapılan yolla adeta idama mahkum edilmektedir.
EKOLOJİ SERVİSİ