Arjantin’de toplanan G-20’ye, ABD vergi politikalarının yol açtığı ‘ticaret savaşı’nın damga vurması bekleniyor. Trump ise Erdoğan’la görüşmesini iptal ederek, ‘gayriresmi bir biçimde ayak üstü’ görüşeceğini açıkladı
Latin Amerika’da ilk kez yapılan G-20 zirvesi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, resmi olarak, dijital dünyanın geleceğini, eğitimi, sürdürülebilir kalkınmayı ve gıda güvenliğini konuşmak için toplandı. Bugün de sürecek zirveye, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikasının dolayısıyla uygulamaya koyduğu ek vergilerin yol açtığı ‘ticaret savaşı’ damgasını vuracak. Zirvede, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim de ön planda olacakken, Buenos Aires sokaklarında IMF ve emperyalist uygulamalar protesto ediliyor.
Kerç Boğazı gerginliği
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan Azak Denizi krizi, zirvenin önemli gündem maddelerinden biri. Ukrayna, G-20’de yer almasa da Kiev hükümetini Batılı ülkelerin temsil edeceği öngörülüyor. Konuyu Evrensel gazetesine değerlendiren siyaset bilimci Sezin Öney, G-20 zirvesinin iki ülkenin kozlarını gündem yapmak için fırsat olduğunu belirtirken, Rusya’nın hamlesini ‘pasif-agresif’ olarak tanımlayarak şöyle konuştu: “Pasif-agresif ile kastım şu: Rusya, önce bir kriz yaratıyor ve birden profilini düşürüyor; sanki mağdurmuş gibi gözükerek ‘agresiflikle alakası yokmuş’ gibi bir portre çiziyor. Bu da, karşı tarafı boşa düşüren bir hamle oluyor.”
Ek vergiler ve ticaret savaşı
Zirvede görüşecek olan Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in gündeminde, iki ülke arasında gerginliğe yol açan ticaret ve ek gümrük vergisi konuları olacak. Trump, Çin’den ithal edilen ürünlere şu anda uygulanan yüzde 10 oranındaki gümrük vergisini yüzde 25’e çıkarma tehdidinde bulunarak Pekin’le anlaşılmadığı sürece yaptırımların devamının gelebileceğini belirtmişti. Çin ise yeni vergilerle ABD’ye misilleme yapmıştı. Washington ile Pekin, 2019 yılında ek gümrük vergilerinin artmasını engellemek ve iki ülke arasındaki gerilimi yumuşatmak için müzakerelere başlamış, uzlaşma sağlanamamıştı. İki lider ise uzlaşmaya varmaları yönünde baskıya maruz kalırken, Trump’ın korumacı politikalarına karşın Cinping, küresel serbest ticaret sisteminin saldırı altında olduğu uyarısında bulunmuştu. Ticaret anlaşması yapılamaması ve karşılıklı yüksek gümrük vergileri iki tarafı da etkilerken, ABD’nin Çin’le uzlaşmaya eskisine göre daha yakın olduğu ifade ediyor. Buna karşın zirve öncesinde açıklama yapan Trump, 200 milyar dolarlık Çin malına getirilen gümrük vergisi artışının planlandığı gibi süreceğini, 267 milyar dolarlık Çin malına daha ek gümrük vergisi gelebileceğini açıkladı. Çinli yetkililer ise yaptırımlarına aynı biçimde karşılık verileceğini belirtiyor.
Protestolar sürüyor
Buenos Aires halkına şehri iki günlüğüne terk etme çağrısı yapan hükümete ve G-20’ye karşı protestolar sürüyor. Günlerdir, “G-20’ye Hayır, IMF Defol” sloganıyla emperyalist ülke ve politikaları protesto etmeye devam eden halk, eylül ayında Uluslararası Para Fonu’dan (IMF) 57 milyar dolar kredi alan Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’ye de tepkisini gösteriyor. Arjantin’in dört yanından ve çeşitli ülkelerden gelecek eylemcilerin gündeminde IMF arasında yapılan anlaşma dışında ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da var.
Erdoğan’la ‘ayaküstü’ görüşme
Zirvede yapılması beklenen Eroğan-Trump görüşmesi hiçbir gerekçe gösterilmeden Beyaz Saray tarafından iptal edildi. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders’ın açıklamasına göre, Erdoğan’la yapılacak görüşme, ‘gayriresmi biçimde ayaküstü’ yapılacak. Erdoğan, Arjantin’e gitmeden önce yaptığı açıklamada Trump’la yapılması planlanan görüşmede Minbic konusunu konuşacaklarını söylemişti. Zirvede yapılması beklenen bir diğer görüşme Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Trump arasındaydı. Görüşme, Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler sebep gösterilerek Trump tarafından iptal edildi. Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile planlanan görüşmesini de iptal etti. Trump’ın Moon ile ise Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda görüşmesi bekleniyordu. Moon ile yapılacak görüşmenin de neden iptal edildiği açıklanmadı.
DIŞ HABERLER