Haziranda ligi başlatma eğiliminde olan TFF’nin bunu hangi kriterlerle yaptığı ise meçhul
Son süreçte özellikle enfeksiyon alanında çalışan birçok uzmanın bıkmadan tekrarladığı ‘ikinci dalga salgın’ uyarılarına rağmen halkın sağlığından çok sermayenin çıkarlarını gözeten iktidarın ‘önlemleri gevşetme’ eğilimi, her alana yansıyor. Resmi rakamlara göre her gün yüzden fazla insanın yaşamını yitirdiği, vaka sayısının 100 bini aştığı günlerde, koronavirüsü bahane ederek kendi işçisinin hakkını vermeyen Limak patronu Nihat Özdemir’in başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) lig planlaması yapmaya başladı. Cumhuriyet’ten Cumhur Önder Arslan’ın haberine göre, TFF ve Süper Lig kulüpleri, koronavirüs salgını nedeniyle duran maçlara 12-13-14 Haziran’da başlamayı planlıyor. Bir endüstri dalı olarak yürüyen futbolun çarklarının durmaması ise TFF’nin asıl amacı olarak öne çıkıyor
Sporcu sağlığı: Nasıl?
Habere göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda “sporcu sağlığı” her şeyin önünde tutulacak. TFF Başkanı Nihat Özdemir ile bazı yöneticiler, önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu ile görüşecek. Maçların başlayacağı tarihin yanı sıra karşılaşmaların nerede ve hangi tedbirler alınarak oynanacağı, Bilim Kurulu’nun görüşü alındıktan sonra netleşecek. Bu süreçte, TFF’nin büyük bir özel sağlık kuruluşuyla kısa süre içinde protokol imzalayacağı, kendi bünyesinde de Sağlık Kurulu oluşturacağı bildiriliyor. Oyuncuların evdeki tedbirleri, antrenman esnasında, maç öncesi ve sonrası alınacak tedbirler ve organizasyon ile tesislerdeki, otellerdeki tedbirler de bu kapsamda ele alınıyor. Ancak futbol gibi takım oyunlarında ve büyük organizasyonlarda bu işlerin nasıl yürüyeceği konusunda bir tecrübe yok.
Gevşetirsek başa döneriz
Futbol dünyasında ekonomik çıkarları gözeten ‘ligler başlasın’ baskısı sürerken, uzmanlar, “tedbirleri gevşetirsek tekrar başa dönme ihtimali var” diyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, koronavirüs salgınına ilişkin, “Bir süre daha dikkat edeceğiz, tedbirleri gevşetirsek tekrar başa dönme ihtimali var. Hastalığın ikinci bir atak yapmasına müsaade etmememiz lazım, onun için de sosyal izolasyona uymalıyız” uyarısında bulundu. Sosyal izolasyonu elden bırakmamak gerektiğini belirten Prof. Gönen, “Hastalığın bilinen bir tedavisi ve aşısı yok. En erken 6 ay, bir yıl sonra olur. Onun için herkesin sosyal izolasyona uyması gerekir. 10 Mart öncesine dönmemiz o kadar kolay değil, o konuda kimsenin aceleci olmaması gerekir. Hastalığın ikinci bir atak yapmasına müsaade etmememiz lazım, onun için de sosyal izolasyona uymalıyız” dedi.
Kulüplere nakit akışı
TFF, normal ligi sürdürürken maçların seyircisiz oynanması, deplasmana gidecek takımların seyahatinin düzenlenmesi de düşünülüyor. Ayrıca, hızlı bir tempo ile hafta içi de maçların oynanması konuşulan konular arasında. Ancak TFF’nin asıl dert edindiği şeylerden biri, sektördeki çarkların dönmesi, yayıncı kuruluşlardan reklam verenlere kadar bu işten para kazanan şirket ve grupların çıkarlarının korunması olarak öne çıkıyor. Bu amaçla, amatör branşları olan kulüplerin desteklenmesi için, vergi ve stopaj iadelerinin yanı sıra zararın en aza indirilmesi yönündeki kanun çalışması önceki aylarda yapılmıştı. Maliye Bakanlığı ile olan prosedür ve yol haritası çalışması hızlandırıldı. Bu sayede kulüplere nakit akışı sağlanacak.
HABER MERKEZİ