Futbol bütün dünyada en fazla ilgi gören spor dalı. Fakat bu ilgi kadınların oynadığı futbol müsabakalarına erkeklerin maçlarındaki gibi yansımıyor. Bu eşitsizlik ise sadece seyirci ilgisiyle sınırlı değil. Kadın ve erkek futbolcuların kazandığı gelir arasında da büyük bir uçurum var
Kadın futbolu dünya genelinde giderek büyüse ve izleyici sayısı artsa da, kadın futbol takımlarına verilen para ödülleri hala erkeklerinkinin çok altında. Maalesef gerçek şu ki kadın futbolu erkek futbolu kadar gelir getirmiyor, Bu yılın rakamları henüz açıklanmadı ama mesela dört yıl önce Kanada’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kadınlar Dünya Kupası’nda sadece 73 milyon dolar gelir elde edilmişti. Oysa 2018 yılında Fransa’da düzenlenen erkekler Dünya Kupası’nda, bu rakamla karşılaştırılmayacak kadar kat kat fazlaydı elde edilen gelir.
Ayrımcılık her yerde
İngiltere Kadın Futbol takımının oyuncuları İngiliz yayın kurumu BBC’de yayımlanan bir belgeselde, her ne kadar “Futbol futboldur; erkek futbolu ve kadın futbolu ayrıdır diye bir şey olmaz” deseler de, erkek futbolu tüm dünyada gerek maddi gerekse manevi anlamda daha çok prim yapıyor. BBC’deki belgeselde erkek futbol oyuncularının aldıkları astronomik transfer paralarının bile bu eşitsizliğin en iyi göstergesi olduğu belirtiliyor, İngiliz kadın oyunculardan biri erkek futbol oyuncularıyla, kadın oyuncular arasındaki bu eşitsizliğin en önemli nedenlerinden birinin FİFA’nın tarihinde yattığını öne sürüyor. Fİ- FA’nın erkek futbol oyuncular için düzenlediği ilk Dünya Kupası’nın tarihi ise 1930. Yani arada neredeyse 60 yıllık bir fark var. BBC’nin yayımladığı belgeselde, kadın dünya kupaları ile erkek dünya kupalarının izlenme oranlarında bile ciddi bir fark olduğu ortaya çıkıyor.
İlk turnuva 1991’de yapıldı
İlk Kadınlar Dünya Kupası, resmi olarak Çin Halk Cumhuriyeti’nde 1991 yılında organize edildi. 12 ekibin karşı karşıya geldiği turnuvada Kupayı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kazandı. İlk dünya şampiyonasını ortalama 19 bin izleyici stadyumlara giderek izledi.
Seyirci sayısında ciddi fark var
FİFA’nın verilerine göre, Kadınlar Dünya Kupası’nı stadyuma gelerek izleyen ortalama seyirci sayısı, ABD’de 1999 yılında 37 bin 319’u bularak turnuva tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük ortalama ise İsveç’te 1995 yılında 4 bin 316 seyirci ile görüldü. 2015 yılında Kanada’da yapılan son turnuvadaki ortalama seyirci sayısı ise 26 bin 29 olarak kaydedildi. FIFA, 2018 Dünya Kupası’nın dünya genelinde toplam 3.5 milyarın üzerinde seyirci tarafından takip edildiğini açıkladı. FİFA tarafından yayımlanan raporda, Dünya Kupası’nı yerinden, televizyondan ve dijital ortamlardan takip eden seyirci sayısının 3 milyar 572 milyonu bulduğu, bu sayının 4 yaş ve üzeri popülasyon dikkate alındığında dünya nüfusunun yüzde 51.3’üne tekabül ederek rekor kırdığı belirtildi. Fransa’nın Hırvatistan’ı 4-2 mağlup ederek kupaya uzandığı final maçı ise tüm platformlarda 1.12 m ilyar seyirci tarafından takip edildi.
En başarılı milli takım hangisi?
Bu yıl 7 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında 8’incisi düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası’nın en başarılı takımı şimdiye kadar ABD oldu. ABD bu kupayı tam 3 kez kazandı. ABD erkekler takımının Dünya Kupası’ndaki en büyük başarısı ise 1930 yılında aldıkları üçüncülük derecesi. Bu yıl Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen FİFA Kadınlar Dünya Kupası’na 6 grupta 24 takım katılıyor ve Türkiye yer almıyor.
KADIN SERVİSİ