Adana’da düzenlenen 13.Çukurova Kitap Fuarı sona erdi. Fuara katılan yayınevleri yaşanan ekonomik krizden dolayı kitap satışlarının düştüğünü söyledi
TÜYAP Fuarcılık A.Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) işbirliği ile bu yıl 13.’sü düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı, pazar günü sona erdi. 9 gün süren fuarda 500’ye yakın yazar fuarda yerini alırken; 70’ten fazla etkinlik yapıldı. TÜYAP, fuara bu yıl 368.334 kişinin katıldığını açıkladı. Geçtiğimiz yıllara göre fuara katılım fazla olsa da yayıncılar bu durumun kitap satışlarına etki etmediğini söyledi. Kağıdın döviz kuruna endeksli olması nedeniyle maliyetlerin arttığını belirten yayıncılar, sektörün en büyük sorununun kağıt fiyatları olduğunu kaydetti.
‘Çocuk kitapları satıyoruz’
Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre, bu yıl fuarda yine çocuk, sınav ve ders kitapları satan yayınevleri memnun ayrıldı. Çocuk kitapları satan Eksik Parça Yayınları da bunlardan biri. Eksik Parça Yayınları’ndan Serdar Sabuncu, fuarın kendileri açısından iyi geçtiğini belirterek, döviz kurundaki dalgalanmaların sektörün en temel sorunu olduğuna değindi. Sabuncu, “Kağıt fiyatlarında oluşan spekülatif yükselmeler sektörü içinden çıkamadığı sıkıntılara sokmuştur. Ülkede yaşanan korkunç ekonomik krizde sektördeki daralmanın nedenidir. Şu anda biz ağırlıklı olarak çocuk kitapları sattığımız için bu sıkıntıları minimize ediyoruz” diyerek durumu özetledi.
‘Etikete bakıp alıyorlar’
Kağıt fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın kitaplarını etkilediğini ifade eden Yordam Kitap’tan Gönül Göner, döviz kuruna bağlı olan kağıt fiyatları nedeniyle kitap fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Geçen yıl İstanbul Kitap Fuarında, fiyatlardan ötürü yüzde 20 bir düşüş yaşadıklarını ifade eden Göner, okuyucunun kitap etiketine bakıp, bu şekilde kitap aldığını aktararak, “Okuyucu etikete ve cebindeki parayı hesaplayarak, kitap alıyor. 3 kitap alacağı yerde, bir kitap alıyor” dedi.
‘Ülkede kağıt üretilmiyor’
Kor Kitap Yayınevi çalışanı Burhan Coşar, fuarın beklentilerini karşılamadığını kaydetti. Coşar, kağıt fiyatlarının yükselmesinin yayıncıları ciddi anlamda etkilediğini ve bu artışın kitap fiyatlarını da etkilediğini söyledi. Coşar, “Türkiye kendi kağıt üretimini yapan bir ülkeydi. SEKA’nın özelleştirme sonucunda kağıt üretiminde dışa bağımlı hale gelindi. Herhangi bir döviz kuru yükseliminde de kağıt maliyetleri yükseliyor. Yayıncı da bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyor” ifadesinde bulundu.
ADANA