ABD’li düşünce kuruluşu Freedom House 14 ülkede seçimleri mercek altına alan analizde, Türkiye için deprem bölgelerinde ilan edilen OHAL ile özellikle muhalefet partilerinin çalışmalarının engellenebileceğine dikkat çekti
Mayıs ayında yapılacak seçimlere az bir süre kalırken, iktidarın baskı politikaları da devam ediyor. Washington’daki düşünce kuruluşu Freedom House ise seçimlerden önce dijital ortamda Türkiye’deki seçim sürecine ne gibi müdahaleler olabileceğini mercek altına aldı.
VOA Türkçede yer alan habere göre, “Dijital Çağda Seçim İzleme” başlıklı pilot araştırma projesi kapsamında Türkiye’nin de yer aldığı 14 ülkede yaklaşan seçimler inceledi.
Seçimler AKP için zor geçecek
Freedom House’un 2023 Dünyadaki Özgürlükler raporunda 32 puan ile Türkiye’yi Özgür Olmayan Ülke kategorisinde değerlendirilirken, proje için Türkiye’nin incelendiği analizde, 14 Mayıs seçimlerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP için önemli zorluk yaratabileceği yorumunu yaptı.
Temel haklar kısıtlanacak
Analizde depremlerin ardından ilan edilen 3 aylık olağanüstü halin iktidara temel hakları kısıtlayabilecek yetkiler verdiğini belirtti. Ve bu durumun ise seçimlerde özellikle muhalefet partileri zorlayabileceği belirtildi. Öte yandan analizde, muhalefet ittifakındaki anlaşmazlıkların, Erdoğan’ı devirme çabalarına zarar verebileceği belirtilirken, ayrıca seçim yasalarındaki değişikliklerin küçük partileri dezavantajlı konumda bırakabileceği tespiti dile getirildi.
Doğru bilgiye erişim zorlaşıyor
Analizde, Türkiye’deki seçimlerden önce dijital ortamda gerçekleşebilecek müdahaleleri dört başlıkta sıraladı: “Web sitesi ve sosyal medya engellemeleri ve içerik kaldırma; Bilgi manipülasyonu; Tutuklamalar ve yargılamalar; Taciz ve korkutma.” Türkiye’de binlerce web sitesine erişimin engellendiğine ve bunların arasında birçok bağımsız medya ve yurttaş gazetecilik kuruluşlarının yer aldığına dikkat çeken kuruluş, böylesi teknik sansürün seçmenlerin sandığa gitmeden önce doğru ve çeşitli bilgi kaynaklarına erişmesini engellediğini kaydetti.
En az 1197 habere erişim engeli
Yazıda, 2020’de sosyal medya yasasının uygulamaya girmesinden sonra ilk yılda en az bin 197 haberin kaldırıldığı ve ayrıca AKP yanlısı kamu yayıncılarının ve AKP’nin sosyal medya içeriğine müdahalesinin, seçmenlerin adaylara ve seçim kampanyalarına dair bağımsız analizlere erişimini zorlaştırdığını ifade etti.
Puanlama nasıl yapılıyor?
Siyasi haklar ve internet özgürlüklerini göz önünde bulunduran “Seçim Kırılganlığı Endeksi”, düşünce kuruluşunun her yıl yayınladığı Dünyadaki Özgürlükler ve İnternetteki Özgürlükler raporlarına, verilere ve analizlere dayanıyor.
Dijital alan, insan hakları ile seçim sistemi ve siyasi katılım olmak üzere üç kategoriye sahip endeks, her ülkeyi 25 gösterge üzerinden 0 ve 4 arası puanlandırıyor. Puanlamada en fazla 100 puan alınabilirken, bu skor seçim kırılganlığının en az olduğunu gösteriyor. 0 puan ise seçim kırılganlığının en fazla olduğunu gösteriyor. Freedom House bu endekste, 14 Mayıs’taki seçimler için Türkiye’ye 33 puan verdi.
HABER MERKEZİ