Fransa’da petrol rafinerisi ve akaryakıt depolarında başlayan grev yayılıyor. Ulaştırma sektörü ve öğretmenler de bugün iş bıraktı
Fransa’da rafineri işçileri ile başlayan grev dalgası yayılıyor. Ülkede rafineri ve akaryakıt depolarında başlayan grev halkın benzine ulaşımını kısıtlamıştı.
Bazı yerel firmalarda anlaşma sağlansa da rafineri işçilerinin grevleri sürüyor. Tüm bunlar yaşanırken ulaştırma sektörü ve öğretmenlerde enflasyon nedeniyle maaşlarında düzenleme istediklerini açıklayarak greve gitti.
Ulusal Demiryolları İdaresi (SNCF) greve katılanların oranının yüzde 50 oranında olduğunu açıkladı.
Macron hükümetinin adımları
Bu arada hükümetin dün ülkedeki benzin istasyonlarındaki oluşan uzun kuyrukları gidermek için iki bölgede akaryakıt deposuna el koyma kararı, iktidarla sendikalar arasındaki gerginliğin yine tırmanmasına yol açtı.
CGT sendikası iktidarın bu kararını eleştirirken Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, geri adım atmayacaklarını belirterek, benzin istasyonlarının önündeki kuyruklar devam ettiği için daha fazla akaryakıt deposuna el konulabileceği uyarısında bulundu.
Veran, “Maaşlarda artışla birlikte sendikalarla anlaşma sağlanmasına rağmen rafinerilerde grevin sürmesi normal bir durum değil, hükümet gerekirse daha fazla yerde el koyma kararı alabilir.” dedi.
CGT, TotalEnergies grubu yüzde 7 oranında maaş ve prim artırımı kararı almasına rağmen dün 4. haftasına giren grevi sürdürme kararı almıştı. CGT, enflasyonu gerekçe göstererek, maaşların yüzde 10 oranında artırılmasını istiyor.
Bazı seferler iptal edildi
Ulusal Demiryolları İdaresi’ndeki (SNCF) greve rağmen büyük kentler arasında demiryolu ulaşımının çok fazla etkilenmediği gelen haberler arasında
Bu arada grev yüzünden Eurostar, Paris ve Londra arasındaki bazı seferlerin iptal edildiğini açıkladı.
Fransız basını, kamu çalışanlarının da greve katılması yüzünden başta okullar olmak üzere devlet dairelerinde işlerin önemli ölçüde aksadığını aktardı.
Hükümet de enerji sektöründe başlayan grevlerin sağlık, tarım, gıda sektörü hizmetlerini zora sokması nedeniyle, çözüm olarak bazı rafinerilerde üretimin yapılmasını sağlamak için belirli işçileri kapsayan “zoraki çalıştırma” prosedürünü devreye sokmuştu. Ancak en büyük işçi sendikası CGT, maaş görüşmelerinde beklenen ilerleme olmadığı gerekçesiyle prosedüre uymayacaklarını açıklamış ve ülke genelinde 18 Ekim’de bütün meslek gruplarına grev çağrısı yapmıştı.
Fransa’nın enerji krizi yaşadığı dönemde, bakım faaliyetlerinin de ertelenecek olması nedeniyle elektriğe en çok ihtiyaç hissedildiği kış mevsiminde elektrik üretiminde büyük aksamalar yaşanması bekleniyor.
DIŞ HABERLER