Urfa’da basılan Kürtçe fanzin ‘Flashhilat’ fotoğrafların arka planına yer veriyor. Gazeteci Ömer Faruk Baran’ın fikriyle çıkan ve yoğun ilgi gören Flashhilat, tozlu raflardan çıkarılan fotoğraflar hakkında etkili yazılar içeriyor.
Günümüzde İnstagram gibi sosyal medya araçlarının da etkisiyle fotoğraf herkesin hayatında daha geniş yer tutmaya başladı. Bu ilgiden yola çıkarak hazırlanan Kürtçe fanzin ‘Flashhilat’ da fotoğrafların arka planına yer veriyor.
“Fotoğrafiden süzülen fanzin” şeklinde tanımlanan Flashhilat, başında günümüz genç Kürt edebiyatçılarından, aynı zamanda gazeteci Ömer Faruk Baran’ın bulunduğu ekip tarafından Urfa’da çıkarılıyor. Aylık olarak çıkan ve şu ana kadar 4 baskı yapan Flashhilat, büyük ilgi görüyor ve her sayısı birkaç kez olmak üzere yaklaşık 200’er adet basıldı. Fanzine isteyen herkes sosyal medya üzerinden yazı veya fotoğraf gönderebiliyor. Ve bunun karşılığında fotoğrafik yazıya 20 dolar, fotoğraflara ise 10 dolar telif ücreti veriliyor.
20 sayfalık fanzinleri hakkında gazetemize konuşan Ömer Faruk Baran, insanların seyahat ederken, kafede otururken hızlıca okuyabilecekleri bir materyal çıkardıklarını söyledi.
Fotoğraf ile fotoğrafi
Fanzinlerinin ‘fotoğrafi’ üzerine olduğunu belirten Baran, fotoğraf ile fotoğrafi arasındaki farkı ise şöyle izah ediyor: “Bize göre edep kelimesiyle edebi arasında olduğu gibi fotoğraf ile fotoğrafi arasında da fark vardır. Fotoğrafi üzerine yazan birçok isim var. Örneğin Walter Benjamin, Roland Barthes, Susan Sontag gibi isimler fotoğrafi hakkında yazmışlardır ancak fotoğraf çekmemişlerdir. Biz de insanlar neden fotoğraf çekmek ister, neden bir sevgiliden ayrıldıktan sonra onun fotoğrafını yırtmak ister, bir fotoğrafa baktığında neden geçmişe gider gibi şeyler üzerine kafa yoruyoruz. Dolayısıyla bu fotoğrafi olur. Fanzinimizde fotoğraf da var. Fakat daha çok yazılara ağırlık veriyoruz.”
Urfa’yı bilerek seçtiler
Normalde Diyarbakır’da yaşayan Baran, fanzini Urfa’da çıkarmalarının da özel bir nedeni olduğunu belirtiyor. Kürtçe dergilerin çoğunun Diyarbakır ve İstanbul merkezli olduğuna değinen Baran, “Son yıllarda Kürt kamuoyunda Urfa’daki Kürtler, Kürt değilmiş gibi bir muamele görmeye başladı. Buna Adıyaman ve Malatya gibi kentleri de ekleyebiliriz. Biz de bu algıya karşı Diyarbakır’da yaşamamıza rağmen fanzini Urfa’da basmayı istedik” dedi.
‘Amatör ruh korunuyor’
Kürtçe yayınların spesifik olmasını istediklerini belirten Baran, edebiyat, kültür-sanat dışında; örneğin tiyatro veya mimarlık gibi alanlarda çıkarılacak dergilerin Kürtçe’nin gelişimine önemli katkısı olacağını vurguladı. Flashhilat’ın amatör bir ruhla hazırlandığını ve bu ruhu özellikle korumak istediklerini belirten Baran, şöyle devam etti: “Bazen soruyorlar neden kuşe kağıtlı bir dergi değil de fanzin çıkarıyorsunuz. Bizim içerik ve yazılarımız profesyonel. Ama kapak tasarımımız falan amatör. Fotokopi yöntemiyle basıyoruz. Matbaa çok daha ucuz gelmesine rağmen biz bu yolla çıkmayı tercih ediyoruz.”
Hawar’dan beri ilerleme yok
Baran’ın Kürt okur ve yazarlara da bir eleştirisi var. “Biz bu fanzinlerimiz kafe köşelerinde sararsın istemiyoruz” diyen Baran, şunları söyledi: “15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, Mir Celadet Bedirxan’ın Hawar dergisinin çıkışıyla ilgilidir. Hawar dergisi ta o dönemde 200 kadar basıyordu. Bugünkü Kürtçe dergiler de aşağı yukarı o kadar basabiliyor. Eğer dergilerimiz bin, 5 bin, 10 bin satmıyorsa bu çok ciddi bir şey. Kurumların, kanaat önderlerinin, yazarların bir şekilde durup düşünmesi gerekir.”
KÜLTÜR SERVİSİ