Her geçen gün artan sıcaklıkların nedeni olan iklim değişimleri ve savaşlar sonucu milyonlarca insan açlıkla boğuşuyor. BM’de açlığı önlemek için ayrılan fonlar, artık yetersiz kalırken FAO yeni fonlar talep ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), yeteri kadar finanse edilmeyen açlık krizlerini yaşandığı bölgelerdeki durumun daha da kötüleşebileceği uyarısında bulunarak, yılın geri kalan kısmı için 120 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. FAO’dan yapılan yazılı açıklamada, dünyanın bazı bölgelerindeki krizler için olması gerekenin altında yardım fonu bulunduğu belirtildi. Bu krizler için acil insani yardım ve tarımsal desteğe ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği açıklamada, “Yeterli fon olmadan kuraklık, sel, tarım üretiminde verimsizlik veya çatışmalar gibi yeni zorluklar, milyonlarca insanı şiddetli açlık ve gıda güvensizliğine itebilir, sağlıklarını, hayatlarını ve geleceklerini tehlikeye atabilir. “Acil gıda yardımları kuraklığın vurduğu Afganistan, Sudan, Suriye, şiddetli muson yağmurundan etkilenen Bangladeş, şiddetin tekrar baş gösterdiği Orta Afrika Cumhuriyeti, kasırga döneminin yaklaştığı Haiti ile tarım üretiminde verimsiz dönemden geçen Irak, Myanmar ve Sahel Kuşağı’nı kapsıyor. Tarıma dayalı geçime acil destek olunmazsa, 2018’in ikinci yarısında bu bölgelerdeki durumun artan açlık ve insani ihtiyaçların daha da kötüleşmesi riski bulunuyor” denildi.
Açlığı umursamıyor
Açlığın yaşandığı ülkelerin bazılarında elde edilen fonun ihtiyaç duyulan miktara yaklaşamadığının belirtildiği açıklamada, “Bu kritik derecede yeterli finanse edilmemiş krizler için FAO, 3,6 milyon insana ulaşabilmek adına yılın geri kalan kısmında acil 120 milyon dolara ihtiyaç duymaktadır” ifadeleri yer aldı. Kuruluşun şu ana kadar dünya çapındaki 33 milyon insanın acil ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli olan 1 milyar doların yüzde 30’undan daha da azını elde ettiğine dikkat çekilen açıklamada, hatta bazı krizler için elde edilen fonun gereğinin yüzde 6’sı oranında kaldığı ve bu durumun milyonlarca insanı şiddetli açlık riskiyle karşı karşıya getirdiği vurgulandı. Açıklamada, FAO Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Direktörü Dominique Burgeon ise, “Kimsenin geride bırakılmadığından emin olmak zorundayız. İnsanların hayatını kurtarabilmek, geçimlerini garanti altına almak ve muhtemel krizlere yönelik dirençlerini güçlendirmek adına acil gıda güvenliğinin sağlanması ve geçim kaynaklarına müdahale edilebilmesi için şimdi harekete geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Afrika ülkeleri başı çekiyor
Aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kalmış 124 milyon kişiden yaklaşık 32 milyonunun Somali, Yemen, Güney Sudan ve geçen yıl kıtlık yaşanan Nijerya’nın kuzeydoğusunda yaşadığı ifade ediliyor. Afrika’da Sahel bölgesi için de gıda güvensizliği konusunda mart ayında uyarıda bulunan Dünya Gıda Programı(WFP) Direktörü David Beasley, Burkina Faso, Çad, Nijer, Mali ve Moritanya’da aşırı derecede yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olanların oranının son beş yılda yüzde 30 arttığını söyledi. BM İnsaniİşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock de kıtlık ve açlığın daha çok uzun süreli çatışmaların yaşandığı ülkelerde yoğunlaştığını ifade etti. Nijerya’nın kuzeydoğusu ile Yemen ve Güney Sudan’ın kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Lowcock, Etiyopya, Somali ve Kongo’da gıda güvensizliğinin endişe verici boyutta olduğunu ifade etti.
EKOLOJİ SERVİSİ