İzmir Aliağa’da bir tankerden sızan petrol, Foça sahillerini siyaha boyarken bu olay ne ilk ne de son olacak. Termik santrallerle işgal edilen, gemi sökümleriyle denizden kuşatılan Aliağa, cehenneme dönmüş durumda
İzmir’in Aliağa ilçesinde, önceki gece denizde ham petrol sızıntısı yaşandı. Deniz yüzeyini kaplayan petrol tabakası rüzgarın ve dalgaların etkisiyle Yeni Foça sahillerine kadar uzandı. Kaynağı henüz belirlenemediği açıklanan ham petrol sızıntısıyla ilgili bölgede inceleme ve temizlik çalışmaları yapıldığı belirtildi. Foça Çevre ve Kültür Platformu dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk , “Dün gece itibariyle böyle bir kirlilikten bilgimiz oldu. Bugün gündüz tespitlerimizde ise Yeni Foça ve Gencelli mevki arasındaki sahile yayılmış olan petrol atığıyla karşılaştık. Bu kirlilikten dolayı doğadaki toplu ölümlerin gerçekleşmesinden korkuyoruz. Burada çok sayıda sanayi kuruluşu var. Bu yüzden çok ciddi sanayi kirliliği tehlikesi altındayız. Daha büyük olaylar yaşanmadan önlem alınmasını istiyoruz” dedi. 30 Ağustos gecesi Aliağa Limanı’nda teknik arıza nedeniyle meydana geldiği belirtilen Panama bandıralı bir tankerde ham petrol sızıntısı yaşanmış ve Sahil Güvenlik tarafından para cezası kesilerek olay kapatılmıştı. Tankerdeki sızıntıya ise Tüpraş Aliağa Rafinerisi ekipleri tarafından müdahalede bulunulmasına karşın sızıntını Foça sahillerine ulaşması bu olayın sızıntıdan çok adeta petrolün denize bırakıldığını gösteriyor.
Aliağa’da sızıntı ilk değil
Aliağa’da yaşanan petrol sızıntıları ne ilk ne de son olmayacağı biliniyor. Geçtiğimiz yıl Aliağa’nın Karadut mevkiinde hacizli olarak demirli bulunan, ‘Bodyer’ isimli kuru yük gemisinin akaryakıt tankından yüzlerce litre yakıt denize boşalmıştı. İzmir Körfezlerinde sık sık petrol sızıntıları yaşanmakta. Yine geçen yıl ocak ayında Çeşme Ildır Körfezi’nde yine bir tankerden tonlarca petrol denize sızmıştı. Aliağa’da yaşanan petrol sızıntıları sahillere, deniz ekosistemine çok büyük zararlar verdiği ise biliniyor. 2013 yılında mart ayı içinde yaşanan fırtına sonrası, dev dalgalar küçük bir kısmı karada ve büyük bölümü denizde bulunan gemileri sürükledi. Birçok gemi birbiriyle çarpıştı. Parçalanan gemiler oldu. Tersanelerin içindeki tüm atıklar birbirine girdi. İçinde 1500 ton petrol çamuru bulunan 325 metre zuznluğunda ki dev tanker Alba’da yırtık oluştu. Sonrasında İzmir Çandarlı’da yoğun bir petrol kirliliği ortaya çıkmıştı. Petrol sızıntısının Aliağa’da ki gemi söküm tersanelerinden kaynaklandığı belirlenmişti.
Gemi sökümleri büyük tehdit
Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılmayan, hurdaya çıkmış gemileri parçalara ayıran, atıklarını da bertaraf eden Hindistan, Çin ve Pakistan’dan sonra en çok söküm Türkiye yapılıyor . Aliağa, özellikle 2010 yılı sonrası dünya da hurdaya çıkmış gemilerim söküm merkezi haline geldi. Aliağa’da ki söküm tesislerinin doluluk kapasitesi ise yüzde yüzlere ulaşmış durumda. 1977’de faaliyetlerine 600 dönümlük bir arazi üzerinde başlayan tersaneler bölgesinde 30’a yakın gemi söküm şantiyeleri bulunurken bu şantiyelerde ortalama 150 irili ufaklı gemi bulunuyor. Sökümü yapılan birçok geminin asbestli olduğu ise biliniyor. Aliağa’da askeri mayın gemilerinden yolcu gemilerine kadar çok çeşitli gemi sökümü yapılıyor. Gemilerde asbestli atıkların yanı sıra petrol çamuru, yağı, mazot ve fuel oil gibi tehlikeli atıklar da var.
Sağlıklı yaşamak olanaksız
Aliağa’daki çevre kirliliği her geçen gün biraz daha artıyor. Bilim insanlarının Aliağa ve çevresinde yaptığı ölçümler bu konudaki tehditlerin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Aliağa’DA yaşanan hava ve çevre kirliliğinin temelinde sanayi kuruluşları var. Aliağa’da önlenemeyen, her geçen gün artan, ilçeyi yaşanmaz hale getiren hava ve deniz kirliliğine ise çözüm üretilemiyor. Bilim insanları; hava kirliliği, su ve deniz kirliliği ile toprak kirliliği raporlarının Aliağa’da üretimin ve sağlıklı yaşamın olanaklı olamayacağını belirtiyor. Aliağa’da yaşanan sanayi yoğunlaşmasının sorumluları ise sadece kâr etme peşinde olan sermaye ve onu destekleyen devlet politikaları nedeniyle yaşandığı ise biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ