TÜİK’in verilerine göre kişi başına soğan tüketimi 2009’da 25.49 kg iken, 2018’de 23.54 kg’a, patates tüketimi ise 60.61’den 55.49 kg’a geriledi. ZMO Başkanı, tüketimin 2019’da daha da azalacağını söyledi.
Hükümetin gıdadaki fahiş artışa karşı tanzimli satış uygulaması sürüyor. Buna rağmen fiyatlarda beklenen düşüş olmazken, son 10 yıllık süreçte kişi başına sebze meyve tüketim miktarının düştüğü ortaya çıktı.
5 ile 10 kg azalma
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, “bu düşüş 2019’da da sürecek” dedi. Göngör’ün tahminine göre, bu yıl yıllık kişi başı kuru soğan tüketim ortalamasının 23.5 kilodan 16-17 kiloya, yıllık kişi başına patates tüketiminin de 55 kilodan 40-45 kiloya gerileyeceği tahmininde bulundu. Buna göre, kişi başına tüketim, soğanda 5.5-6.5 kg, patateste ise 5- 10 kg arasında azalacak. TÜİK verilerine göre, 9 yılın sonunda soğanda yaklaşık 2 kiloluk bir azalma, patateste ise kiloya varan bir azalma gözlenirken, ZMO Başkanı, 2019’da beklenen yüksek düşüşün, üretimdeki maliyet artışları, doğal afetler ve üretimdeki plansızlık gibi nedenlerden kaynaklandığına vurgu yaptı.
Günübirlik rahatlama
Yüksek fiyatların tüketimi azaltmasına rağmen ‘tanzim’ gibi geçici önlemler alındığına dikkat çeken Güngör, “Bu yöntemle çözüm yolu aramak, günübirlik rahatlamadan öteye gitmez. Tarımın sorunları çözülmeden gıda fiyatları düşmez. Üretici girdi maliyetleri, doğal afetler, üretim planlaması yapılmaması gibi nedenlerle fiyat dalgalanmalarını her dönem yaşayacağız. Çiftçinin üretimden vazgeçmesinin en önemli nedeni girdi fiyatlarındaki artışın, ürün fiyatlarının çok üzerinde artması ve kâr edemeyişidir” dedi. Bu arada tanzimli satışlar ile İran’dan soğan ithal edilmesine rağmen market ve hallerdeki satış fiyatları esas alındığında, soğan ve patates fiyatlarında önemli bir gerileme olmadığı dikkat çekiyor.
İSTANBUL