Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki bankacılık sektörüne uyarıda bulunarak, olası bir olumsuz durumda finansman riskinin arttığını belirtti
Türkiye’deki ekonomik kriz derinleşirken, uluslararası kurumlar da Türkiye ekonomisi için uyarılarda bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’deki bankacılık sektörüne uyarıda bulundu. Fitch yayımladığı rapora göre, makroekonomideki dengesizlikler arttıkça Türkiye’deki bankaların refinansman riskinin yükseldiğini dile getirdi.
Sektörün kısa vadeli döviz borçlanmasının yüksek seyrettiğini belirten kurum, piyasadaki herhangi bir dalgalanma takdirinde likiditenin baskı altına girebileceği uyarısında bulundu.
Fitch’e göre Türkiye bankacılık sektörünün 90 milyar dolar değerindeki likiditesi kısa vadeli piyasa koşullarını karşılamak için yeterli. Ancak piyasadaki herhangi bir olumsuz durumun yaşanması takdirinde bu tablo değişebilir. Yine rapora göre, bankacılık sektörünün yabancı para kaynaklarının yaklaşık yarısı, zorunlu karşılık yükümlülükleri gereğince Merkez Bankası bünyesinde yer alıyor.
Sektörün döviz kaynaklarının yüzde 25’inin ise teminatsız Türk eurobondlarından oluştuğu hesaplanıyor.
Fitch’e göre piyasalarda stres yaratacak bir durumun oluşması takdirinde bankaların bu likiditeyi kullanması zor iken, bu da Merkez Bankası’ndan kaynaklarını hızlıca temin edemeyecekleri olasılığından kaynaklanıyor.
Fitch, bankaların dış borcunun ilk altı ay sonunda 125 milyar dolara düştüğünü, ancak kısa vadeli borcun 83 milyar dolar ile yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.
Fitch, Temmuz ayında yaptığı açıklamasında Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirerek görünümünü “negatif” olarak teyit etmişti.
HABER MERKEZİ