Riha’nın Fırat’a komşu Gire Hişk Mahallesi’nde, içme suyu sorunu yaşanıyor. Mahalleliler ‘Su yok ama herkes fatura ödüyor’ dedi
Riha’nın Bêrecûk (Birecik) ilçesine bağlı Fırat Nehri’ne 4 kilometre uzaklıktaki Gire Hişk kırsal mahallesinde, 20 gündür “arıza var” gerekçesiyle şebeke suyuna erişilemiyor.
MA’dan Emrullah Acar’ın haberine göre İki bin nüfusa sahip mahallenin tek geçim kaynağı olan hayvancılık, suların kesik olması nedeniyle olumsuz etkileniyor. Yaklaşık 40 bin küçükbaş, bin büyükbaş hayvanın beslendiği mahallede, yeterli ölçüde su içemeyen hayvanlar hastalanarak ölüyor.
Her gün birkaç hayvanın öldüğü mahallede, yurttaşlar içme suyu ihtiyacını karşılamak için traktörün arkasına bağladıkları paslı tankerlerle başka köylerden su taşıyor. Her taşımanın ücreti ise 250-300 TL arasında değişiyor. Su kesintisi nedeniyle Urfa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (ŞUSKİ) birçok kez başvuruda bulunan yurttaşlar, verdikleri dilekçelerin cevapsız bırakıldığını, muhatap bulamadıklarını söyledi.
TOKİ’de var bizde yok
Mahallede yaklaşık 10 yıldır şebeke suyu sıkıntısı olduğunu belirten Şakir İzici (55), “Eskiden su kuyuları vardı ama kurudular. Şebeke suyu için alt yapı var ama su yok. Çevre köylerde sıkıntı yok. Tankerlerle su taşımak zorunda kalıyoruz. Depolara doldurduğumuz su bize bir gün yetmiyor. Hayvancılık yapıyoruz ama hayvanlarımıza yeterli su vermediğimiz için ölüyor. TOKİ yapılıyor bize 2 kilometre uzaklıkta, orada su var ama bizim köye su verilmiyor” diye konuştu.
Su yok fatura kesiliyor
Suları kesik olmasına rağmen borulardan geçen hava akımı nedeniyle su sayaçlarının çalıştığını ve fatura ödediklerini aktaran Saadetin İzci (24), “Su yok ama herkes fatura ödüyor. Su sorunu kışın yok ama yazın var. Kışın su tüketimi az, yazın ise sulamadan kaynaklı artıyor. Buna göre bir alt yapı hazırlanması gerek. Biz bu sorunu yıllardır yaşıyoruz. Bunu CİMER’e dahi yazdık. Yetkililer bizi her seferinde oyalıyor. Fatura kesmeyi biliyorlar ama su vermiyorlar” dedi. Fırat Nehri’nin mahalleye 4 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten İzci, “Fırat suyu ile birçok yer sulanıyor ama bize verilmiyor. Köye su vermek zor değil. Hayvancılık yapıyoruz, hayvancılık dışında da bir gelimiz yok. Yetkililer artık sesimizi duysun. Şikayet ediyoruz ama sonuç alamıyoruz” şeklinde konuştu.
Taşıma su kirleniyor
Traktör yardımıyla her gün başka mahallelerden su taşıyan Mustafa İzci (46) ise, şunları söyledi: “Mazot fiyatları yükselmesinden kaynaklı her gün su taşıma ücretlerinde de değişkenlik oluyor. Millet taşınan suyu hem kendisi içiyor hem de hayvanlarına veriyor. Tankerlerin içi pas dolu ve taşınan su hijyenik değil. Hijyenik olmayan bu suyu içen çocuklar hastalanırken, yeterli su içmediği için hayvanlarda çeşitli hastalıklara kapılıp telef oluyor. Benim bir haftada 7 küçükbaş hayvanım öldü. Su sorunu olmadığı zamanlarda bu tarz ölümler olmuyordu. Bir hayvanın günde en az 50 litre su içmesi gerekirken, bazı günler hiç içemiyor.”
Seçimlerde söz tutulmuyor
Mahallede yaşanan su sorununa karşı birçok girişimde bulunduklarını dile getiren İbrahim İzci (24) “Geçen sene protesto eylemleri de yaptık. Protesto sonrası su bırakıldı ama bir ay sonra yine kesildi. Biz başka köylerden tankerlerle su getiriyoruz. Çevre köyler sularını bizimle paylaşıyor, yarın bir gün vermezlerse ne yapacağız?” diye sordu. Her seçimde AKP’li siyasetçilerin “Su sorununu çözeceğiz” vaatlerinde bulunduğunu kaydeden İzci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçim sonrası vaat unutuluyor. Son yapılan seçimlerden sonra da bu vaat verildi. Ama seçimden sonra unuttular”
RIHA