Fındık üreticileri rekoltelerinin düşük olduğunu belirtirken, hükümetin fındık fiyatını halen açıklamamış olmasına tepki gösteriyorlar. Gelişmeler fındığın lisanslı depolara yönlendirilme çalışmalarının yapıldığı ve bu nedenle gecikme yaşandığını düşündürüyor
Fındıkta üreticilerin hasata başladığı günlerde fındık üretimi yapılan Düzce, Sakarya, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon’un AKP milletvekilleri geçtiğimiz günlerde TBMM’de bir araya geldi. Yaklaşık 6 bölgeden 20 milletvekilinin katıldığı toplantıda fındıkta izlenecek yol haritasının belirlendiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre toplantıya Fiskobirlik (FKB) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar da katıldı. Alınan kararların Tarım ve Orman Bakanı’na sunulmasının kararlaştırıldığı toplantıda TMO’nun fındık alımına bir an önce başlaması, alımlarda FKB’nin de depolarıyla birlikte yer alması fikri de benimsendi. Fiyat konusunun da görüşüldüğü toplantıda Giresun Milletvekili Cemal Öztürk’ün başkanlığında 6 ilden 1’er milletvekilinin yer alması ile birlikte fındık kurulu oluşturulması kararı da çıktı. Toplantıda iddia edilen bilgilere göre AKP’li milletvekilleri fındıkta TMO’nun alım fiyatının 3 doları baz alarak açıklaması fikrinin ağırlık kazandığı belirtildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin alımlarla ilgili olarak kararname hazırlığı içerisinde olduğu ve alımlarla ilgili esasların yer alacağı kararnameyi birkaç gün içerisinde açıklayacağı da öğrenildi.
‘Fiyat dahi verilmiyor’
Fındıkların toplanması sürerken ne hükümetten ne de TMO’dan herhangi bir açıklama yapılmış değil. Pakdemirli’nin fındık kararnamesini birkaç güne kadar açıklayacak duyurusu üzerinden tam 1 hafta geçti.Konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Sekreteri Tuncay Zengin, “Üretici köylü olarak giderimiz artıyor ama ürünümüz olan fındığa fiyat dahi verilmiyor” diyerek tepki gösterdi. Zengin, elektriğe ve doğalgaza yapılan yüzde 9- 14 zammın üretici köylüleri de mağdur edeceğini aktararak, “Fındık toplanmaya başlandı ama üretici tedirgin. Fındık beklendiği gibi değil. Belki 300 bin ton bile olmayacak. Fındık toplama ücretini karşılayamadığı için, bir iki gün sonra işçileri çalıştırmaktan vazgeçen üretici köylüler az değil. Fındık fiyatı da belli olmayınca üretici köylü ne yapacağını şaşırdı. TMO ya da Fiskobirlik aracılığıyla 18 TL fiyat belirleyerek alım garantisi açıklanmalıdır. Üreticiyi bu kararın dışında memnun edecek karar yok. Elektriğe ve doğalgaza yapılan zam ve dövizdeki yükseliş yarın başka zamların da habercidir. Bu nedenle üretici köylü mağdur edilmemelidir. Fındığın 18 TL’den alım garantisinin sağlanması için sesimizi yükseltelim” dedi.
Üretici lisanslı depoya mı yollanacak?
Giresun Ticaret Borsası(GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İbaş, fındık lisans deposuna 2018 ürünü fındık kabulüne 15 Ağustos’ta başlayacaklarını açıkladı. İbaş, “Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası”nın 2017 yılının Eylül ayında hizmete girdiğini belirtti. İlk sezon lisanslı depoda üreticinin ilgisini çekme adına istenilen ve beklenilen hedefin yakalanamadığına işaret eden İbaş, “Proje AB hibe destekli. Buna göre ilk 5 yılın üçünde karlılık esası var. Biz de hedefi yakalama adına depoyu TMO’ya kiraya verdik. Depolarımızın büyük kısmını TMO ürünleriyle doldurduk. Üreticimizden istenildiği kadar talep olmadı” dedi. Yeni mahsul fındık hasadı için çiftçilerin bahçelere girdiğini anımsatan İbaş, kendilerinin de üreticileri depoya yönlendirme adına yoğun tanıtım çalışmalarına başladıklarını dile getirdi. İbaş, “Fındığın kurtuluşu lisanslı depoculukta. Diğer birçok tarım ürününde bu sistem var. Hatta kapasite artırımları için yeni yatırımlar söz konusu. Hem ürünün kaliteli saklanması, hem emanetin önlenmesi ve hem de fındığın pazarda iyi para etmesi için lisanslı depoculuk fındığın kurtuluşu. Bunu çiftçimize anlatacağız. Yoğun çalışma içerisine girdik. Basın ve sosyal medya yoluyla, yine reklamlarla tanıtımlar yapacağız.Köy köy gezerek toplantılar düzenleyecek çiftçimizi bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Lisanslı depoculuk
Hükümetin TMO’nun işlevi olan depoculuğu TMO’yu boşa çıkarıp varlıklarını satarak çiftçiyi lisanslı depolara mahkum eden politkaları her geçen gün büyüyor. Çiftçilerin ürettiği ürünlerin önümüzdeki süreçte lisanslı depolara verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, yaptığı bir açıklamada, “2018 yılıyla beraber bütün ürünler, lisanslı depolarda depolanacak. Dolayısıyla ürün senedine konulacak. Ürün senedinin de esprisi şudur; artık kamyonlar değil, kâğıtlar hareket edecek. Üreticinin ürünü en yakın lisanslı depolarda depolanacak” diye açıklamalarda bulunmuştu. Çiftçilerin ürünlerini zorunlu olarak depolara vermesiyle birlikte, tarım tekellerinin kurduğu-kuracağı lisanslı depolardaki ürünler, şirketler için kullanacakları kredilerde ‘teminat verme’ yolu olarak düzenlenirken, çiftçilerin eline tutuşturulan senetlerle bankalara gidip faiz karşılığı mallarını dolaylı satma seçeneği kalıyor. Çiftçinin eline verilen senedin değeri ise, günün koşullarında oluşan piyasa değerinin bir kısmını kapsarken, depoya verdikleri ürünlerin satıldığı günkü fiyatın, alacağı olan paradan düşülmesi sağlanıyor. Bu yolla çiftçi kaça satılacağı dahi belli olmayan ürün için elindeki senet karşılığı bankaya borçlanıyor. Bu borçlanma sonucunda ürün satış bedeli alınan krediyi karşılamadığında, kendisine ödenmeyen ürün bedeline banka el koyuyor.
EKOLOJİ SERVİSİ