Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı, tecride karşı devam eden ve kritik bir aşamaya gelen açlık grevindekilerin sağlık durumlarına dikkat çekti. Temiz su tüketilmesi, B1 alınması ve göz hareketleri yapılmasını önerdi.
TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, açlık grevi eylemcilerinin dikkat etmesi gereken noktalar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sıvı alımına çok dikkat edilip, bol bol temiz su içilmesinin yanı sıra tuz, şeker, karbonat ve B vitamininin eksik edilmemesi gerektiğini söyleyen Fincancı, açlık grevindeki kişilerle temas konusunda da özenli davranılması gerektiğini belirtti. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle başladığı açlık grevi 165. gününde. Aynı taleple cezaevlerinde gruplar halinde başlatılan açlık grevleri 1 Mart itibariyle tüm cezaevlerine yayıldı. Keza HDP’li 3 milletvekili de dışarıda açlık grevinde.
Durum kritik aşamada
AKP hükümeti bütün çağrılara sessiz kalırken, Leyla Güven başta olmak üzere birçok eylemcinin sağlık durumunun kritik eşiğe geldiği uyarıları gelmeye başladı. Açlık grevlerinin daha fazla can kaybına yol açmadan önlenmesi için çağrılar artarken, Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bu nedenle sağlık durumları her geçen gün daha da kötüye giden eylemcilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini Mezopotamya Ajansı’na anlattı.
Bünye ve ortam önemli
Açlık grevinde olan kişilerde sağlık sorunlarının baş göstermesinin gün sayısına bağlı olarak ortaya çıkmadığını belirten Fincancı, gün sayısından öte kişinin yaşı, sağlık durumu ve bulunduğu fiziki ortamın önemli etkenler olduğunu ifade etti. Fincancı, açlık grevinde olan tutukluların sağlık durumları hakkında yeterli bilgi alamadıklarını da kaydetti.
Temizlik önemli
Kişilerde hastalıkların baş gösterme ölçülerinden birisinin de beden kitle endeksi olduğunu ifade eden Fincancı, bu konuda şunları söyledi: “Beden kitle endeksi yüzde 15’in altına indiğinde bu ciddi riskler barındırıyor demektir. Çünkü bu yalnızca kas dokusu yıkımı tek değil, organlarda da hasarlar meydana gelmesi demektir. Özellikle normal beslenme olmayan uzamış açlık dönemlerinde kişi enfeksiyon hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklara açık hale geliyor. Bunun için temizlik koşullarına özen gösterilmeli.” Bazı açlık grevcilerinin artık kan kusmaya başladığını da hatırlatan Fincancı, “Dokular yeterli besini alamadığında kendi kendiyle beslenmeye başlıyor. Dolayısıyla bunun etkisiyle bir takım kanamalar çıkabilir. Bu çok riskli bir durum. Bunların açlık grevcileri tarafından iyi değerlendirilmesi gerekir. Kişi bu noktaya gelmişse, grevini yeniden gözden geçirmeli. Çünkü biliyoruz ki açlık grevleri insanların sesini duyurma çabasıdır. İntihar eylemi değil, ölme gibi bir talep yok. Dolayısıyla böyle ağır sağlık sorunlarına yol açabilecek durumlarda yeniden gözden geçirilmeli ve devam edip etmeyeceğine de karar vermesi gerekiyor. Çünkü uzamış açlık ölümlere neden olabiliyor. O yüzden bu konuda özenli davranması gerekiyor. Kararı tabi ki kendileri verecekler ama biz hekimler onların yaşamasını isteriz” dedi.
Yapılması gerekenler
* Su,tuz, şeker, karbonat ve B1 alın. o Mümkünse maskeyle dolaşın.
* Mikroplara dikkat. Cildi nemli tutun.
* Sıvı alımına çok dikkat edilmelidir. Mutlaka temiz su içilmeli.
* Tuz, şeker, karbonatın ve B vitamininin eksik edilmemesi gerekiyor.
* Tansiyon hastaları sodyumu azaltılmış potasyumu zenginleştirilmiş tuzlar kullanabilir.
* Ama bunların hekimler tarafından değerlerine göre kararlaştırılması gerekiyor.
* Grevcilerde magnezyum eksikliğine bağlı kas krampları meydana gelebilir. Açlık grevcileri ve onlara bakan kişiler tarafından bilinmesi gerekenlerdir.
* Göz bozukluklarına karşı göz hareketleri düzenli yapılabilir.
* Kan kusmalara dikkat.
İSTANBUL