İnsanların nefes aldıkları sisteme, o sistemin yürütücülerine hep bir sözü vardır; olumlu ya da olumsuz. Bu bazen duyulmayacak kadar kıyıda köşede kalabilir. İnternet olanağı bu döngüyü değiştirdi. Kişisel bloglar, wordpress tabanlı bireysel sayfalar, kıyıda köşede kalan fikri sözleri görünür kıldı.
Sizlerle, yaşadığı coğrafyaya sorumluluk duyan, sosyal ve siyasal meselelere kafa yoran; uzun yıllardır şirketlere yatırım danışmanlığı yapan, araştırmacı kimliğinin getirdiği birikimle, Başkanlık kabinesinin ilk icraatı olarak açıklanan “100 günde 400 proje” üzerine kafa yormuş Raziye Karabey’in https://cumhuriyetkulturu.wordpress. com blogundaki yazısından paylaşımlar yapmak istiyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Ağustos’ta açıkladığı, 46 milyar liralık bütçe ile 16 bakanlığın projelerini de içeren eylem planına dair Raziye Karabey, olmazları nedenleriyle analiz etmiş. Proje olarak sunulan bazı başlıkların ise hali hazırda devam eden uygulamalar olduğunu belirtmiş. Örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 100 günlük eylem planında yer alan “Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin elektronik ortamda alınmaya başlanması” planı zaten uygulanıyormuş. Karabey; “1998’de başlatılan Vergi Daireleri Otomasyon Projesi, aşama aşama yürürlüğe geçti.
Her yeni işlem ateşleyici bir proje mi oluyor acaba?” diye yanıtı içinde verili bir soru sormuş. Başka bir örnek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın icraat planında yer alan rakamlarla ilgili. Bakanlık, “Doğalgaz erişimi olan kişi sayısının 63 milyondan 66 milyona yükseltilmesi” hedefini koyarken, Karabey, 2017 yıl sonu fiili abone sayısının 13 milyon 610 bin olduğunu yazmış. Rakamlar arası farklılığa dikkati çekmiş. “Sağlık hizmet alımlarını elektronik ortamda Devlet Malzeme Ofisi’nin gerçekleştirmesi” projesi için de Karabey “yap-boz” alışkanlığına değinmiş: “Hatırlar mısınız, yıl 2011, meşhur ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında merkezde Kamu Hastaneleri Kurumu (KHK) ve 81 ilde Kamu Hastaneler Birlikleri kurulmuş, yüzlerce yönetici kadrosu oluşturulmuştu. Artık hastaneler CEO ile yönetilecek, KHK hastaneleri tek çatı altında toplayacak ve tıbbi cihaz ihalelerini SGK’dan devralacaktı.
Kamu alımlarında tasarruf bir yana, aşırı yükselen alım maliyetleri sistemi çökertti ve sistemin işlemediği altı yıl sonra kabul edildi. Nisan 2018’den itibaren Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) dönüldü, KHK kaldırılıp genel müdürlük yapıldı. Sağlık Reformu’nun bir parçası daha döküldü. KHK olmadı, DMO verelim ey halkım.” Karabey, Eskişehirlilerin karşı çıktığı, eylemler yaptığı Enerji Bakanlığı’nın “Yerli kömür kullanarak Eskişehir Alpu’da 1.000 MW termik santral ihalesi” projesi için de şunları yazmış: “Kömürdeki dönüş politikası, AB’nin düşük karbonlu enerjiye geçiş öncelikleriyle çeliştiği gibi, karbon emisyonumuzu 2040 yılına kadar iki katına çıkaracak ve uluslararası karbon piyasalarından faydalanmamızı önleyecektir.” Yine “400 proje” içinde sunulan “EHaciz uygulamasına geçilmesi” planı da aslında zaten uygulamada varmış.
Adalet Bakanlığı’nın “Mesnetsiz ihbarlar nedeniyle suçlanmamak için Lekelenmeme Hakkı’nın korunması” projesinin de yeni olmadığını söylemiş Raziye Karebey: “Yargı sisteminde ‘lekelenmeme hakkı”, CMK 158. maddeye eklenen fıkra ile 2 Eylül 2017 tarihinde güçlendirilmişti. Hatta çok daha öncesinde Aralık 2014’te Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dört eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu’nun çalışmalarına yönelik yayın yasağını, lekelenmeme hakkını korumak gerekçesiyle savunmuştu. Laf ola torba dola projelerden birisi daha yani.” “Arabuluculuk ve uzlaştırma uygulamalarının etkinleştirilmesi” hedefi için de “Neoliberalizmin toplumsal olarak eşit olmayan kesimleri uzlaştırma çabası. Boşanma arabulucuları arasında diyanet mensupları sayıldığına göre boşanmayı isteyecek kadınların durumunu düşünün. Zaten arabuluculuk yönetmeliği Ocak 2013’te, uzlaştırma yönetmeliği de Ağustos 2017’de yayınlanmıştı. Demek ki, hala etkin değilmiş bu iki mekanizma” demiş. Bir gazeteci olarak faydalandığım bir değerlendirme yazısı olmuş. İcraatlardaki yalpalamayı derli toplu görme fırsatı yakalamış oluyorsunuz. Yaygınlaşmasına ulak olmak istedim. Zira fikri olanlara kulak kabartmak lazım. Not: Yazının tamamı için https://cumhuriyetkulturu. wordpress.com adresine bakabilirsiniz.