Özgür Gündem Nöbetci Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı için yazar Celalettin Can, 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Can, cezalarla Özgür Gündem’in sindirilmek istendiğini söyleyerek “Özgür Gündem’in sonu gelmez. Özgür Gündem biz olsakta olmasakta sesini duyurmaya devam eder” dedi
Meltem İnci
Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olan 1990’lı yıllarda yayın hayatına başlayan Özgür Gündem Gazetesi, 26 yıl boyunca tüm baskılara rağmen hakikati kamuoyuna ulaştırarak Özgür Basın geleneğinin mihenk taşlarından biri oldu. Doğruları söylemekten korkmayan ve taviz vermeyen Özgür Gündem Gazetesi, 90’lı yıllarda olduğu gibi AKP iktidarı tarafından da defalarca hedef gösterilerek kapatıldı.
Özgür Gündem Gazetesi, son olarak kendi adıyla 4 Nisan 2011’de okurlarıyla buluştu. Yaklaşık bir yıl sonra Mart 2012’de gazete hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 aylık “yayın durdurma” cezası verildi. Özgür Gündem, AKP iktidarın 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında karar altına aldığı “Çöktürme Planı”nın devreye konulmasıyla gidilen savaş ortamında hedef alındı. Hedef gösterilmesinin ardından gazetenin neredeyse her sayısı hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmaların 30’u davaya dönüştü.
16 Ağustos 2016 tarihinde ise Özgür Gündem hakkında geçici kapatma kararı verildi. Kapatma kararıyla birlikte gazetenin İstanbuş’da bulunan binasına baskın yapan polis, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, gazete editörleri ve çalışanları ile Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirleri ve İMC TV muhabirlerinin de aralarında olduğu 24 gazeteciyi darp ederek gözaltına aldı. Geçici kapatma kararıyla binası mühürlenen Özgür Gündem Gazetesi, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 29 Ekim 2016 tarihinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile DİHA, Jin Haber Ajansı (JINHA), Azadiya Welat Gazetesi’nin de aralarında bulunduğu yayınlarla birlikte kapatıldı.
İktidarın baskılarına karşı ise “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyası başlatıldı. Bu kampanyada 100’ün üzerinde gazeteci, aydın, hak savunucusu, avukat destek verdi. Onlardan biri de yazar Celallettin Can oldu. İkitidar aradan yıllar geçse bile türlü gerekçelerle Özgür Gündem Gazetesi’nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ni üstlenen ve destek olanlara soruşturma, dava ve hapis cezalarıyla karşılık vermeyi sürdürüyor. Onlardan biri de yazar Celalettin Can.
78’liler Girişimi Derneği üyesi Celalettin Can’a Özgür Gündem gazetesine destek verdiği için soruşturma açıldı. Davaya dönen soruşturmada Can’a 1 yıl üç ay hapis cezası verildi. Can ile yaşanan süreci konuştuk.
Kapatılma tehlikesi vardı
Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına nasıl destek verdiğini anlatan Can, “Özgür Gündem kapatılma tehlikesi altındaydı. Bizim gibi olan yazar, çizer, aydın, akademisyen gibi birçok insandan bir günlüğüne Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yapılması istendi. Ben de o desteğe icabet ettim ve bir günlüğüne Genel Yayın Yönetmeni oldum. Mahkeme ‘terör propagandası’ olduğunu söylüyor bunun. Özgür Gündemi böyle değerlendiriyorlar” ifadelerini kullandı.
Haberlerden korkuyorlar
İktidarın Özgür Gündem’in gazeteye taşıdığı her haberinin ses getireceğini bildiğini belirten Can, “Özgür Gündem’den başka bir gazete olsaydı asla böyle şeyler yaşanmadı. Çünkü Özgür Gündem bir halkın, ezilenlerin, mağdurların, hakları yok sayılanların gazetesi. Onların haklarını savunuyor. Mağdur olan halkın sesini duyuran ve buna katkı sunan bir gazete. Bu gazetenin sesini duyurduğu her olayın sonuç alacağını biliyorlar ve ceza veriyorlar. Haberlerden korkuyorlar” diye belirtti.
‘İktidar yalnızlaştırmaya çalışıyor’
Özgür Gündem’e destek verenlerin özellikle cezalandırılmak istendiğini belirten Can, “Destek vermemizi istemiyorlar, yanında olmamızı istemiyorlar. Çünkü rahatlıklar tavır alsınlar, uzaklaşsınlar istiyorlar. İnsanlar da seyretsin istiyorlar yaşananları. Özgür Gündemi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar, sindirmeye çalışıyorlar” dedi.
Özgür Gündem’in sonu gelmez
İktidarın çizgisinde olmayan her basın organının aynı baskı ve tehditlere maruz bırakıldığını ifade eden Can, “İfade özgür bırakılmalı. İktidarın yayın organı değil de halkların, acı cekenlerin dışlanmışların yayın organları da rahat bırakılmalı. Cezayı almak bunu engellemez. Özgür Gündem’in sonunu geitrmez. Özgür Gündem biz olsakta olmasakta sesini duyurmaya devam eder” ifadelerini kullandı.