Fetihtepe Mahallesi sakinleri, rantsal dönüşüme karşı direniyor. Temel ihtiyaçlarını komşularından tedarik eden mahalle sakinleri, direnmeye devam edeceğiz
İstanbul Beyoğlu ilçesi Okmeydanı Semti’nde bulunan Fetihtepe Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar “kentsel dönüşüm” gerekçesiyle evlerinden çıkarılmak isteniyor. 2020 yılının sonunda başlaması planlanan kentsel dönüşüm, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile mahalleli arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle gerçekleştirilmemişti. Evlerini terk etmeyen mahalle sakinlerinin bu defa elektriği ve suyu kesildi.
“Kentsel dönüşüm” adı altında gerçekleştirilecek yıkıma tepki gösteren ve evlerinden çıkmak istemeyen mahalle sakinleri MA’dan Esra Solin Dal’a konuştu:
Nereye gideceğiz
Samsun’dan 65 yıl önce mahalleye taşındığını söyleyen Uluışık, bin bir emekle yaptığı evin kentsel dönüşüm adı altında ranta kurban edilmek istendiğini söyledi.
Uluışık,“Evlerimizin yarı fiyatına bizden alıp bizi bir daha bu mahalleye sokmayacaklar. Benim gidecek başka yerim yok. Gözümüzü bu evde açtık, bütün çocuklarımı bu evde doğurdum, büyüttüm ve evlendirdim. Bu evleri yapan insanların çoğu şimdi toprak altında; benim de yavrum bu evde öldü eşimi bu evde kaybettim. Bu ev, bu mahalle sadece benim için bir taş yığını değil, acılarım sevinçlerim, geçmişim her şeyim burada geçti. Sadece ben değil herkes evini barkını yaptı, şimdi gelip yıkıyorlar. Çocuklarımla beraber nereye gideceğiz?” ifadelerini kullandı.
Elektrik su yok
Oturduğu evin yok pahasına satıldığını dile getiren Uluışık, “Bize çıkın diyorlar bugün İstanbul’da en kötü ev kiraları için on bin depozito, beş bin kira isteniyor. Devlet kentsel dönüşüm sürecinde kiraya çıkacağımız evin kira bedeli olarak tapulu olanlara bin 950, tapusuz olanlara ise bin 300 kira ödeyeceğini söylüyor. Ama bunun için hiçbir garanti yok. Ben bu yaştan sonra kira veremem, aldığım maaş beni mi doyuracak, kiraya mı yetecek. İmza atmadığımız için günlerce sürekli bir baskıya maruz kaldık. Bir aya yakındır elektriğimiz ve suyumuz yok. Suyu ısıtmak için piknik tüpü kullanıyorum” diyerek tepki gösterdi.
İmza atmayacağım
Mahalle sakinlerinden Yaşar Kavlak (53), yirmi yıldır aynı apartmanda oturduğunu ve evinden çıkmak istemediklerini dile getirdi. Beyoğlu Belediyesi’nden emekli olduğunu dile getiren Kavlak, “AKP Beyoğlu Belediyesi imza atmam için defalarca beni çağırdı. Ben de imza atmayacağımı söyledim. Şimdi mahallede son günlerde birileri imza atanlara 1 buçuk trilyon verileceği bilgisini yayıyor. 3 trilyon da verseler, ben o evin altında da kalsam yine imza atmayacağım” dedi.
Satmayı engelliyorlar
AKP Belediye Meclis üyelerinden biri mahalleye gelerek satılacak daireleri almak istediğini aktaran Kavlak, “170 bin TL’nin üzerinde bir fiyata dairelerin satılamayacağını ve kendisine satılması gerektiğini söyledi. Evraklarda bizim mahalledeki evlerin dayanıksız olduğunu gösteriyorlar. Böyle yaparak hem fiyatları düşürüyorlar, hem de başkasına satmayı engellemeye çalışıyorlar. Sonuna kadar mücadele edeceğim, imza atmayacağım. 11 dairenin 4’ü kardeşlerimin, onlar imza attılar ama ben imza atmayacağım. Onların 1 buçuk trilyonunu istemiyorum” diye konuştu.
Borçlandırılıyoruz
Fetihtepe’de doğup büyüdüğünü söyleyen Zafer Uluışık (46) ise bir aydır baskı ve zulümle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. “Bizi evlerimizden zorla çıkarmaya çalışıyorlar” diyen Uluışık: “Önce rızaya dayalı kentsel dönüşümle yola çıktılar. Tek taraflı muvafakatname hazırladılar. Mahalle sakinleri başta kendilerine uygun bir teklif sunulacak sandı. Beklenildiği gibi olmadı. Bu muvafakatnamede insanları 200 bin TL memur enflasyonuna göre borçlandırıyorlar. Yani 20 sene boyunca 200 bin lirayı çarpıp bölerseniz sizin yerinizi size geri satmış gibi bir şey oluyor. Biz de bu şartları kabul etmedik. Çoğunluğumuz da mahkemeye verdi, şu an mahkeme süreci devam ettiği halde bu uygulamaları yapıyorlar. En son mahkememiz birkaç gün önce görüldü. Mahkemede üçte iki çoğunluğu sağlayamadılar. Sağlasalar tozu dumana katacaklar. Biz de burada baskıya, zorbalığa karşı direniyoruz.”
Dokuz yıldır Fetihtepe’de yaşadığını belirten Hande Gizem Terki (26), bir ay önce kesilen elektrik ve suların faturaların kendilerinden istendiğini belirtti. Terki, “Vermediğin hizmetin nasıl faturasını kesiyorsun ki. Biz buna izin vermeyince çevik kuvvetle polisleri gelip evimizi bastı. Robin Hood zenginden alıp fakire verirdi. Bizim ülkemizde fakirden alıp zengine veriliyor. Fakir kendi halinde kalsın zengin malına daha çok mal katsın istiyorlar” diye belirtti.
Elektrik ve sularının kesilmesiyle yılmayacaklarını kaydeden Terki, “Direnmeye devam edeceğiz. İnsanlar buraya emek verdi. Kendi maaşlarına zam yaparken beş dakika düşünüyorlar ama bizim gibi insanların maaşına zam yaparken beş bin defa düşünülüp zam yapılıyor” şeklinde tepkisini gösterdi.