Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülen Nijeryalı Festus Okey’in davası 11 yıl sonra yeniden görülmeye başlandı.
Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü’nde öldürülen Nijeryalı Festus Okey ile ilgili dava dosyası, 11 yıl sonra tekrar görülmeye başlandı. İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında sanık polis Cengiz Yıldız ile avukatı ve katılan avukatları hazır bulundu. Duruşma, Yargıtay’ın bozma ilamının okunmasıyla başladı. Ardından davaya katılma talebinde bulunan müdahil avukatları söz istedi. Katılan avukat Muhsin Kemal Şimşek, önceki yargılama da davaya katılma talebinde bulunan ve talepleri reddedilen kişilerin, davaya katılma taleplerinin yeniden dinlenilmesini istedi. Avukat Şimşek’in talebi mahkeme heyeti tarafından,”Yargıtay kararı kapsamına göre yasal dayanaktan yoksun bulunduğu anlaşıldığı” iddiasıyla oy birliği ile reddetti.
Savcı: Bozma ilamına uyulsun
Duruşma savcısı, Yargıtay bozma ilamına uyulmasını talep etti. Katılan avukatları bir kez daha söz alarak, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulmasını ve müvekkilinin kardeşlik bağının tespitini talep etti. Katılan avukatlar, “DNA analizi ile ilgili Güney Afrika’da bulunan uluslararası sertifikası bulunan bir laboratuar tarafından yapılmıştır. Bu nedenle evrakın Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca müvekkil bizzat mahkemenizdeki yargılamaya gelerek, DNA testi yaptırmak ve beyanda bulunmak istemektedir. Vize işlemlerinin yürütülebilmesi için bu yönde bir karar oluşturulmasını talep etmekteyiz. Müvekkilin ailesi de davaya katılmak istemektedir. Vekaletnamesini alma yönündeki girişimler sürmektedir. Bu konuda süre istiyoruz” ifadesinde bulundu.
Sanık talebin avukatına ret
Sanık polisin avukatı Vehbi Kahveci, katılma talebinde bulunan vekillerin beyanlarını ve taleplerini kabul etmediklerini dile getirerek, “Ölen kişi Festus Okey’den başkası değildir. Talepte bulunanın kardeş olduğunu kabul etmiyoruz. Özel bir DNA kuruluşundan alınan raporu da kabul etmiyoruz. Böyle bir rapor ancak Nijerya’da mezar açılarak yapılmalıdır. Ayrıca katılma talebinde bulunan kişinin kardeş olup olmadığının tespitine yönelik cenazenin kime tespit edildiği hususunun Dışişleri Bakanlığı’ndan araştırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Duruşma, 2 Nisan 2019’a ertelendi
Mahkeme heyeti verdiği kararında, katılan avukatların eksik vekaletnamelerini mahkemeye ibraz etmeleri için süre verilmesini, Dışişleri Bakanlığı nezdinde cenazenin kime ait olup olmadığının araştırılması talebinin kovuşturmayla bir ilgisinin bulunmadığı ve kovuşturmaya katkı sağlamayacağı gerekçesi ile reddetti. Mahkeme heyeti, katılan avukatların diğer tüm taleplerini de kabul etti. Mahkeme heyeti, hazırlanan istinabe evrakının Yargıtay Genel Kurulu’nun kararı doğrultusunda Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma, 2 Nisan 2019 tarihine ertelendi.
Ne olmuştu?
Festus Okey, başarılı bir futbolcu olma hayaliyle İstanbul’da yaşayan Nijeryalı bir sığınmacıydı. 20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından gözaltına alındı ve Beyoğlu polis karakolunda gözaltındayken bir polis memuru tarafından vuruldu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybedildi. Okey’i vuran polis memuru hakkında dava açıldı fakat dava yıllarca süren bir hukuk garabetine dönüştü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen tutuklanmadı. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savundu. Karar temyiz edildi. Bu süreç içinde, mahkemenin önceliği delillerin karartılması değil de Okey’in kimliğinin saptanması olduğu için duruşmalar sayısız kere ertelendi. Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başardı. Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedildi. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması oldu. Üst mahkeme geçtiğimiz haftalarda Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararını bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti.
Kaynak: MA