Feminizme katkı sunma amacıyla Mor Mikrofon anlamına gelen ‘PurpleMic’ isimli bir proje başlatan Selin Bal ve Zilan Ay, Avrupa’da kadın sorunları ve kadın özgürlüğü konusunda farkındalık yaratmak istiyor
Xelat Kara/Frankfurt
Almanya’nın Mainz kentinde yaşayan Selin Bal ve Zilan Ay adlı genç kadınlar bir yıldır projesini hazırladıkları ‘PurpleMic’in (Mor Mikrofon) çekimlerine başladı. Günümüzde sosyal medyanın özellikle genç kadınlar üzerindeki etkisinden yola çıkarak bu projeyi başlattıklarını dile getiren Selin Bal, Avrupa’daki kadınların yaşadığı özgürlük yanılsamasını işliyor. Almanya’da sokak röportajlarıyla renklendirdikleri projeyi, diğer ülkelerde de sürdürmeyi amaçlıyorlar. Neden böyle bir proje başlattıklarına ilişkin Selin Bal şöyle konuştu: “İki sene önce arkadaş ortamımızda genç kadınlara yönelik sosyal medyada baskıcı ve yönlendirici etkenler üzerine tartışmıştık. Arkadaşlarımız birbirimizle olan uyumlu ilişkimizi olumlamışlardı. Bu uyum üzerinden bir proje gerçekleştirmeye karar verdik. Neler yapmamız gerekir, hangi ihtiyaçlara cevap temelinde çalışma yapmamız lazım diye. Bir youtube kanalı açtık ve dışarıya çıkıp insanlara soru sormaya başladık.İlk sorumuz ‘Size göre feminizm nedir’ oldu. Toplumdaki erkeklerin kadın gerçekliği konusunda fikirleri yok denecek kadar azdı, bunu gördük. Avrupa’daki kadının özgür olup olmadığı sorusuna ise istisnasız her erkek ‘evet, özgürdür’ dedi. Böyle sorular sormamızdaki amaç, insanların kafasına soru işaretleri bırakmaktı.”
‘Olumlu tepkiler aldık’
Projeyi başlattıklarında olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Bal, “Eğlenceli buldular. Bizi gördüklerinde ‘Aaa Purple Mic geliyor’ diyorlardı. Devam etmemiz konusunda güvenimiz yükseldi. Tekniğe yönelik birçok eleştiri de aldık. Bu, aslında ilgili yaklaştıklarını gösteriyor. Daha sonraki deneyimlerimizde yanlışlarımızı görerek ve düzelterek devam ettik” diye konuştu. Zaman zaman olumsuz durumlarla da karşılaştıklarını söyleyen Bal, “Mesela sokak röportajları yaparken, kimi erkeklere soru sorduğumuzda bakışları veya cevapları rahatsız edici düzeyde olabiliyor” dedi.
Gündeme göre konu
Çektikleri videoları gündeme göre hazırladıklarını belirten Bal şöyle dedi: “Mesela ilk videoda konuları detaylandırmadık, derinlikli ele almadık. Sadece insanlar ne düşünüyor, bunu göstermek istedik.İkinci videoda ise o dönemlerde çokça konuşulan Dünya Futbol Kupası’nı ele aldık. Çünkü 6 hafta boyunca hep erkekler gündem oldu. Nasıl top oynadıkları, birbirleriyle kavga ettiklerinde, bunun ne kadar normal olduğu. Kadınlar ise futboldan hiçbir şey anlamayan varlıklar olarak veya futbolcuların sevgilileri ve tribünlerdeki güzellikleriyle yer bulabildi. Orada ilk defa bir kadın spiker Dünya Kupası’nı sundu ve bu sosyal medyada konu oldu. Erkekler kadın spiker istemediklerini çok hakaretvari yorumlarla dile getirdi. Biz de normalleştirilen bu durumun ne kadar anormal ve ataerkil bir anlayış olduğuna dikkat çekmek istedik.” Çalışmada kendilerine destek veren arkadaşlarının da olduğunu ifade eden Bal, “Berlin, Köln ve Düsseldorf gibi kentlerde bize destek veren çok sayıda arkadaşımız var. Böylelikle farklı yerlerden farklı içerikteki röportajlara yer vererek çeşitliliği amaçlıyoruz” dedi.
Farklı dillerde proje
Enternasyonal bir kitleye ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Bal, “Henüz yeterli bir kitleye ulaşamadık ama enternasyonal bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz. Farklı dillerde de projelerimiz var. Bunları da hayata geçireceğiz. Sosyal medyayı aktif kullanmaya çalışıyoruz. Kadının rengi ne kadar fazla olursa projede o kadar renkli, yaratıcı ve çekici oluyor. Bu yüzden ileride Hollanda,İngiltere,İsveç’teki genç kadınlara da ulaşıp, onları da bu projenin bir parçası haline getirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.