Fas’ın başkenti Rabat’ta yüzlerce kişi, Twitter üzerinde mahkeme kararını eleştiren gazeteci Omar Radi’nin tutuklanmasını protesto etti
Cumartesi günü düzenlenen protesto eyleminde, adaletin bağımsız olmadığı yönünde sloganlar atıldı.
33 yaşındaki Omar Radi, Perşembe günü tutuklandı ve duruşması da aynı gün başladı. Gazeteci, 2016 ve 2017’de ülkenin kuzeyine başlayan protesto hareketi Hirak üyelerine 20 yıla varan hapis cezaları verilmesine Twitter üzerinde tepki göstermişti. Omar Radi, “Bu onursuz memurları ne unutacağız ne de affedeceğiz” diyerek mahkeme yargıcını “cellat” olarak tanımlamıştı. Radi, hakime hakaretten bir yıla kadar hapis cezası riski altında bulunuyor. Bir sonraki duruşması 2 Ocak’ta görülecek.
Fas basın özgürlüğünde 135’inci sırada
ANF’de yer alan habere göre, Faslı ve uluslararası bir çok medya ile çalışan Radi, rant ekonomisi ve iktidar ile para arasındaki ilişkilere ilişkin bir çok araştırma haberi ile tanınıyor. Gazeteci ayrıca, dezavantajlı bölgelerde düzenlenen bir çok protesto eylemini de takip etmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW, Cumartesi yaptığı açıklamada Fas makamlarını gazeteci Radi’yi “derhal serbest bırakmaya” çağırdı.
Fas İnsan Hakları Derneği de “devletin ifade ve düşünce özgürlüğüne karşı zalim bir kampanya yürüttüğü” tepkisinde bulundu.
Fas’ta son bir kaç gün içerisinde bir Youtube kullanıcısı “Krala hakaretten” dört yıl hapse mahkum edilirken, Facebook üzerindeki paylaşımı nedeniyle bir Lise öğrencisine üç yıl hapis aldı, bir başkası da yine sosyal ağlardaki paylaşımı nedeniyle tutuklandı.
Hapis cezasının ortadan kaldırıldığı Yeni Basın Yasası, 2016 yılında yürürlüğe girdi ancak gazeteciler ve sosyal ağlar üzerinde yazan internet kullanıcıları Ceza Kanunu çerçevesinde takibata uğramaya devam ediyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF’nin basın özgürlüğüne ilişkin son yıllık sıralamasına göre, Fas 180 ülke arasında 135’inci sırada yer alıyor.
DIŞ HABERLER