Fas parlamentosunun üst kanadı Danışmanlar Meclisi, ülkenin deniz sınırını genişleten 2 yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti
Türkiye ile Trablus hükümeti arasında yapılan deniz yetki alanı anlaşmasının yarattığı uluslararası kriz soğumadan bu kez Fas’ta kriz yaratabilecek bir tasarı oylandı. Fas parlamentosunun üst kanadı Danışmanlar Meclisi, ülkenin deniz sınırını genişleten 2 yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Tasarı, Fas Temsilciler Meclisi tarafından 22 Ocak’ta onaylanmıştı. Kabul edilen tasarıların Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ülkenin kara sularını Batı Sahra’yı kapsayacak şekilde genişleten yasa tasarılarına Polisario Cephesi ve İspanya tepki gösteriyordu. Fas’ın 1975’te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra’yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir’in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan kriz devam ediyor. Batı Sahra’nın yerli göçebe halklarından Sahravilerin örgütü Polisario Cephesi 1973’te kuruldu ve Batı Sahra’daki Fas egemenliğine son vermek ve bağımsız olmak için savaşıyor. İspanya, 1976’da Batı Sahra’dan çekilince Fas ve Moritanya bölgeyi paylaşmıştı.
Ceuta, Melilla ve Cebelitarık
Fas’ın kuzeyinde bitişik Ceuta ve Melilla kentleri var. Kuzey Afrika’da İspanya’ya bağlı özerk il statüsündeler. Fas’ın batısında Atlas Okyanusu’nda da yine İspanya’ya bağlı Kanarya takımadaları var. Fas’ın karşı yakasında İspanya ve İngiltere’ye bağlı özerk Cebelitârık (Tarık Ağı) var. İspanya Krallığı, Cebelitârık’ı 1713’te Utrecht Antlaşması’yla İngiltere’ye bırakmıştı.
RABAT