Dolar yeni bir rekor kırdı.
Süt fiyatları yerinde sayıyor.
Yem fiyatları döviz kuruna bağlı mütemadiyen yükseliyor.
Bir milyon süt ineği kesimhane için kuyrukta, sıra bekliyor. Çiftçiler dizini dövmesin de ne yapsın şimdi?
Ya hükümet
Haberlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün açıklanan sektörel güven endeksi verilerini değerlendirdi. Bakan Albayrak, “Son gelen veriler ekonomimizin büyüme patikasına girmesini destekleyecek şekilde rotasında ilerlediğini gösteriyor.” dedi.
Ne denir?
Ne denir ki? Sözün bittiği yer bu açıklama. Madem patikaya girecektik/sapacaktık,
bunca şose ve otobanı niye yaptık? Boşa mı gitti, saçıldı tırlar dolusu paralar? Yoksa, “Ağam bizimle eğleniy mi”. Gel de Kemal Sunal’ı anma. Halkın niye Kemal Sunal’ı bu kadar çok seviyor olduğunu anladık mı şimdi? Anladıysak, bu da kârdır diyedir sormalarım.
Ne yazacaktım ama
Geçen hafta muhalefetin bitkisel üretim hakkındaki çıkışlarının aslında kapitalizmin ekmeğine yağ sürdüğünü anlatmıştım. Bu hafta da muhalefetin hayvancılığa dair politik yaklaşımını yazacaktım. Tam yerine rast geldi, döviz kuru rekoru ile Bakan Albayrak’ın açıklama manzaraları kondu.
Yem-lemeler
Yem fiyatları yükseliyor. Çiftçinin süt satış fiyatları yerinde sayıyor. Bakalım.
Yem hammadde fiyatlarındaki artış:
Mısır %42, arpa,%20, soya küpesi %72, kırık buğday %33, ATK (28 Protein) %97, ATK (36 protein) %80, PTK %79. Hammadde ortalama artış oranı %59.
Yem fiyatlarındaki artış:
– Süt yemi fiyat artışı: %48,
– Besi yemi fiyat artışı: %44,
– Ya süt fiyatındaki artış: % 0.
– Dolar kuru artışı: %37.
Şimdi bu durumu birlikte yorumlayalım.
Süt fiyatı arttırılmalı mı? Kuşkusuz arttırılmalı. Bu çözüm olur mu tek başına? Hayır. Bu olsa olsa hayvanlara suni yem, çiftçilerin kazancından pay alamayacakları şirketleri karşılıksız yemlemesi olur.
Neden? Çünkü bedava yem olanağımız var. Ancak hükümetler çiftçileri suni yeme mahkum edecek politikalar belirliyor ve uyguluyorlar. Nedir, nerededir bedava yem? Meralar. O zaman meraları ıslah etmeli hükümet. Ancak hükümet meraları önemsemiyor. Fakat muhalefet, çiftçilerin süt ve etten kazanması, ekolojinin restore edilmesi, bugün için değil, mera ıslahını tüm gelecek için istemeli. Ama meralarımız inek yetiştirmeye uygun değil denilecek. Doğru. İyi de kardeşim, koyun yetiştirmemiz gereken coğrafyada alnımıza silah mı dayadılar ki, inek yetiştiriyoruz. Demek ki muhalefet ayrıca inek yetiştirilmesi yerine koyun yetiştirilmesini savunmalı. Bir başka konu, yem hammaddelerindeki fiyat artışı. Çiftçilerimizin yetiştirdiği yem hammaddelerindeki fiyat artışı düşük. Dışarıdan ithal edilen hammadde fiyatları yüksek. O zaman çiftçilerimizin ürettiği hammadde fiyatlarının ithal politikası ile baskılaması ve piyasayı çiftçi lehine regüle etmeme politikasızlığı niye? Bu konuda muhalefetin bir sözü olmalı.
Belkide en önemlisi, verim arttırıcı yem hammadelerindeki fiyat artışı. Yem artışı sağlayan bu hammaddelerini üreten kimler? Şirketler. Bu konuda hazır-suni verim arttırıcılar yerine hayvan ıslah yoluyla verimlilik artışı için niye politika üretip savunmaz muhalefet? Şirketlerle ters düşmeme isteği/kaygısı mı var. Yoksa nedir? İktidar ile muhalefetin hayvancılık politikalarında birbirinden farkı?