Havaların soğumasıyla yaylalardan meralara dönen koçerlerden Sinem Tok, her gün baskıya maruz kaldıklarını söyledi. Hayvanlarını otlatmakta zorluk çektiklerini belirten Tok, yaylaları asla bırakmayacaklarını dile getirdi
Devlet yayla yasaklarıyla bölgede hayvancılığı bitirme noktasına getirse de buna direnen koçerler de var. Yaz ayının başında Şırnak’ın Faraşin Yaylası’na çıkan koçerler, havaların soğumasıyla birlikte ovalara inmeye başladı. Bölgedeki binlerce koçerin çıktığı Faraşin ve çevresindeki yaylalardan inen aileler, hayvanları ile birlikte kış ayını geçirmek için köylerin yakınındaki meraları kiraladı. Yayladan inip Şırnak’ın İdil ilçesinde çadır kuranlardan Sinem Tok, yaylada kaldıkları süre boyunca askerin baskısına maruz kaldıklarını ve hayvanlarını rahat otlatamadıklarını söyledi. İdil ilçe merkezine yakın bir yerde kurdukları çadırda 5 çocuğuyla birlikte yaşayan Tok, 3 ay kaldıkları yayla sürecini anlattı. Baskılara rağmen yayla çıktıklarını söyleyen Tok şöyle konuştu: “Yaz ayı daha başlamadan bahar sonları gibi eşyalarımızı, hayvanlarımızı toplayıp gidiyoruz. Zaten yaylaya varma yolculuğumuz bir ay sürüyor. Daha sonra yaylaya vardığımızda çadırlarımızı kuruyor, hayvanlarımız için kalacak yer yapıyoruz. Oranın havası her şeye yeter zaten. Gündüzleri serin geceleri de soğuk oluyor. Yiyeceğimizi kendimiz yapıyorduk, su da dağın kaynak suyu zaten. Berivana gittik, hayvanlarımızı otlattık. Yavru hayvanları güçlendirdik.”
‘Her gün sorun çıkarıyorlar’
Her sene gittikleri ve aylarca kaldıkları yaylanın tadının gitgide bozulduğunu dile getiren Sinem Tok, “En son bundan 5 yıl önce rahatlıkla oraya gidiyorduk, hiçbir sorun çıkmıyordu. Ama son 3-4 yıldır her gidişimizde sorun çıkarılıyor. Bu sefer de askeriye önümüzü kesip gittiğimiz her yere ‘yasak’ diyordu. Biz de gittiğimizde zor yer bulduk. Oradayken gündüz bile her saat Heronlar üstümüzde gidip geliyordu. Askeriye sürekli operasyon düzenliyordu. Bomba sesi duymadığımız tek bir gün yoktu. Hayvanlarımızı bile doğru dürüst otlatmaya çıkaramıyorduk. Zar zor bitirip geldik, dönüşümüzde bile sorun çıkarıyorlardı. Bunu yaparak yaylaları tamamen boşaltmak istiyorlar.”
Yaylalar bizim Kış için de başka bir yerde kiralık bir arsa tutacaklarını belirten Tok, baharda yeniden yayla yolunu tutacaklarını dile getirdi. Bu geleneği yıllardır devam ettirdiklerinin altını çizen Tok, “Birkaç yasaklama ile de bizi durduramazlar. Yaylalar asıl sahibi olan bizlerindir. Onu da bırakmaya hiç niyetimiz yok. Gelecek sene tamamen yasaklama ihtimalleri de var ama biz yaylalarımızı bırakmayacağız” dedi.
ŞIRNAK/JINNEWS