Çocuk istismar suçları yasaların uygulanmaması ve ‘iyi hal indirimi’ gerekçeleriyle daha da artıyor. Açılan 40 bin davaya karşı verilen mahkumiyet kararı sadece 13 bin
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı. 2017 ve 2018 yılındaki vakaları kapsamayan araştırma verileri, istismarcıların sadece yüzde 5’inin ortaya çıktığını, yüzde 95’inin gizli kaldığını ortaya koyuyor. Ensest vakalarında ise istismarcıların binde biri ortaya çıkıyor. Çocuk istismarına yönelik bu vahim tablonun artması ve yaygınlaşmasının temel nedenlerinden birinin de konuyla ilgili yasaların tamamının yeterince uygulanmaması olarak gösteriliyor. Buna en yakın örnek; bu yılın başında meydana gelen ve bu hafta içinde duruşması yapılan bir istismar davasında alınan mahkeme kararı. Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşanan çocuk istismarı davasında tutuklu yargılanan bir sanık daha mahkemece serbest bırakıldı. Onlarca örneği olan davada, bir çocuğu cinsel istismar ve şiddete maruz bıraktığı tespit edilen Ferhat K. isimli şahıs, görülen ilk duruşmada tahliye edildi.
Tehdit, şiddet, istismar
“Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Çocuğun cinsel istismarı” ve “Hakaret” suçlaması ile tutuklandıktan sonra serbest bırakılan sanığın hakkında hazırlanan iddianamede, çocuğu 2 ay boyunca telefonda psikolojik şiddete maruz bıraktığı oraya çıktı. İddianamede olay günü çocuğu okul önünde alıkoyan Ferhat K.’nin çektiği fotoğraflarla da çocuğu tehdit ederek zorla araca bindirdiği ve ilçeden uzaklaştırarak cinsel istismarda bulunduğu belirtildi. İddianamede sanığın, bağıran çocuğu tehdit ettiği bilgisine de yer verildi.
Çocuk ifade değiştirdi
İstismara, tehdit ve şiddete maruz kalan çocuğun, Nusaybin Devlet Hastanesi’nden alınan raporunda şiddete maruz bırakıldığı belgelenmesine rağmen sanık, Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada suçlamaları reddetti. Mağdur çocuğun da şikâyetini geri alması üzerine, mahkeme heyeti, bilirkişinin, çocuğun baskı altında ifade değiştirdiğini söylemesi de dahil, belgelenen istismar ve şiddeti görmezden gelerek sanığın tahliyesine karar verdi. Duruşma 17 Temmuz’a ertelendi.
2016 yılında 40 bin dava
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği ile Acıbadem Üniversitesi’nin hazırladığı 2016 Çocuk İstismarına Yönelik Rapor’una göre; çocuk istismarında açılan toplam dava sayısı 40 bin 266. Sonuçlanan karar sayısı 24 bin 825, verilen mahkumiyet kararıysa 13 bin 968. Bakanlık verilerine göre, bu tür davalarda “iyi hal ve saygın tutum” indirimleri devam ediyor. Bu vakalardan birinde mahkemenin yüzde 50 zihinsel engelli çocuğa istismarda bulunan kişiye de indirim uyguladığı görüldü. İstismarcıların yüzde 66’sının akraba, komşu gibi çocuğun tanıdığı kişiler olduğu, istismarcıların yüzde 9’nun ise çocukla aynı evde yaşadığı da veriler arasında. Raporda ayrıca, adliyelerdeki 4 tecavüz davasından birinin çocuklarla ilgili olduğu ve her ay Adli Tıp Kurumu’na 650 çocuk cinsel istismarı vakası gönderildiği yer alıyor.
Karanlıkta kalıyor
Çocuk istismarlarıyla ilgili 2017 yılında, toplumun geniş kesimlerinde büyük tepki yaratan 2 büyük olay yaşanmıştı. Bunlardan biri, Karaman’da bir öğretmenin tarikat evlerinde en az 45 erkek öğrenciye tecavüz ettiği olaydı. M.B. isimli öğretmenin tutuklanarak yargılandığı davaya gizlilik kararı konduğu için kamuya açık şeffaf bir yargılama yapılamamış, konunun asıl tarafı karanlıkta bırakılmıştı. Diğer olay ise; Küçükçekmece ilçesindeki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne beş aylık bir süreçte getirilen 115 çocuğun kayıtlara geçirilmediği ve polise suç ihbarında bulunulmadığı ortaya çıkmıştı. Bu çocuklardan 38’i 15 yaşından küçüktü ve sadece çocukların durumunu bildirmeyen iki hastane görevlisine dava açılmakla yetinilmişti. Yapılan açıklama daha da vahimdi; “15 yaş altı gebeliklerle ilgili bildirim yapıldı. 15-18 yaş hamileliklerde ise bildirim zorunluluğu yok.”
HABER MERKEZİ