Amed’de imam Kadri Özkaya, 9 yaşındaki çocuğu camide odasına kilitledi ve cinsel saldırıda bulundu. Yerel mahkeme Özkaya’ya 21 yıl ceza verdi. İstinaf ise cezayı bozarak ‘basit cinsel istismardan’ ceza istedi
Kurdistan’da çocuklar ve kadınlar ateşe atılıyor. Yargı, hukuku uygulamak yerine iktidarın ve devletin özel savaş politikaları kapsamında kararlar veriyor. Bu hukuk dışı siyasi kararlar failleri koruyor ve cezadan yırtmalarını sağlıyor. Amed’de 2021 yılında yaşanan olay da bu insanlık dışı durumu gözler önüne serecek nitelikte.
İmam Özkaya, Rezan (Bağlar) ilçesinde 24 Temmuz 2021’de, görevli olduğu camide 9 yaşındaki bir oğlan çocuğunu imam odasına kilitledi ve cinsel saldırıda bulundu. İmam Kadri Özkaya’ya verilen 21 yıl hapis cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
‘Gönüllü vazgeçti’ bahanesi
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, saldırının cebir ve tehdit yoluyla gerçekleşmesi nedeniyle Özkaya’ya ceza artırımı yaparak, “Nitelikli cinsel istismara teşebbüsten” 18, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılmadan” 3 yıl hapis cezası verd. Cezyı bozan İstinaf Mahkemesi, çocuğun direnmesi üzerine Özkaya’nın cinsel saldırıdan vazgeçmesini “gönüllü vazgeçme” olarak kabul etti. İstinaf, suçun “basit cinsel istismar” kapsamında değerlendirilmesini istedi.
Failin ısrarı cebir değilmiş
Cinsel istismara uğrayan çocuğun, imamın saldırısına karşı direncini ve sanığın ısrarını “cebir” olarak değerlendirmeyen İstinaf Mahkemesi, bundan dolayı yapılan ceza artırımı ile çocuğun imam odasına kilitlenmesi nedeniyle “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından verilen cezayı “fazla ceza tayini” nedeniyle bozdu. Özkaya’nın tutukluluğuna yapılan itirazı ise reddeden İstinaf, Özkaya’nın tutukluluğunun devamına karar verdi.
Her aşama sorguya muhtaç
Geriye dönüp bakıldığında aslında yerel mahkemenin de imam Özkaya’ya verdiği ceza sorgulanmaya muhtaç. Çünkü mahkeme, sanık Özkaya’ya “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” ve “çocuğa yönelik zincirleme cinsel istismar” suçlarından ceza verme yoluna gitmedi. Gerekçede, sanığın sadece Kur’an eğiticisi olması ve bunun “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” suçunun unsurlarının oluşmadığı savunuldu.
Zincirleme hükümler es geçildi
Üstelik, 2 defa işlenen suçtan dolayı “Çocuğa yönelik zincirleme cinsel istismar” suçu dkkate alınmadı. Gerekçe ise “çocuğun ilk beyanında saldırının bir defa gerçekleştiğini söylemesi” olarak gösterildi. Mahkeme “Mağdurun yaşı dikkate alındığında zaman zaman algısının tam olarak gelişmemiş olabileceği, olayın sıcaklığı ile verdiği ilk aşamadaki beyanlarına itibar edilerek sanık hakkında Türk Ceza Kanunun 43. Maddesi uygulanmamıştır” dedi.
Başsavcılıktan da itiraz
Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından çocuğun avukatı Yasin Karadeniz ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sanığa ceza indiriminin uygulanması, zincirleme suç hükümlerinin uygulanmaması ve suçun “Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılma” ile işlenmesine rağmen bu yönde bir cezalandırılmaya gidilmemesine karşı Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu.
Diyanet istismarcıya sahip çıkıyor
Gerekçeli kararla birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kadrosunda bulunan İmam Özkaya’nın hala görevinin de başında olduğu ortaya çıktı. Tutuklu olan Özkaya’nın olaydan sonra açığa alınmadığı ve Sêrt’te bulunan bir camiye tayin edildiği gerekçeli kararın Siirt Müftülüğüne gönderilmesiyle açığa çıktı. Özkaya’nın tutuklanmasına rağmen görevden alınmadığı öğrenilmiş oldu.
AMED/MA