Uluslararası Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu’nun düzenlediği çalıştayda konuşan kadınlar, “Kendi topraklarımızda özgürce yaşamak istiyoruz” dedi.
Uluslararası Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu, “73’üncü Ferman ve Ezîdî Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi” konulu çalıştay düzenledi. Batman Barosu Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya HDP Milletvekili Feleknas Uca, Saliha Aydeniz, Hüda Kaya, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, İki Köprü Belde Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Taş, TJA aktivistleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Ayşe Berktay’ın yanı sıra birçok kadın katıldı.
4 yaşındaki çocuklara tecavüz edildi
Çalıştay, soykırıma maruz kalan Ezîdîlerin tanıklarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Daha sonra kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Ezîdî halkının 73’üncü fermanında soykırıma maruz kaldığını vurgulayan Uca, “Görünenden daha fazla bir acıdan bahsediyoruz. Burada sadece Ezîdî kadınlar değil tüm dünyadaki kadınlar hedefe konuldu. Kadınlar pazarlarda satıldı. Herkes seyirci kaldı. Kadınlar esir pazarlarında 10 dolardan kimi zaman satışa sunuldu. Dört yaşındaki kız çocukları bekaretleri, esir pazarlarında satıldı ve kadınlara tecavüz edildi. Kadınlara yapılan bunca çirkinliğin acısı bugün de devam ediyor” diye konuştu.
‘Ölümler gizleniyor’
Soykırıma tanıklık eden gazeteci Berfin Hezil ise Almanya’dan video konferans ile çalıştaya katılarak tanıklarını anlattı. Şengal’in stratejik konumunu anlatan Hezil, “Şengal Dağı, Ezîdîlerin kalesidir. Bu dağ olmasaydı Ezîdîler tarih içinde yok olabilirdi. Bunu çok iyi bilen Saddam, o yüzden Ezîdîlere baskı yerine kendini onlara sevdiren adam rolüne soyunarak onların dağdan inmesine ve son 50 yıllık köylerin oluşmasına neden oldu” dedi. Korumasız kalan Ezîdîlere IŞİD’in saldırılarının ise bunun devamı niteliğinde olduğunu vurgulayan Hezil, “IŞİD saldırıya geçtiğinde on binlerce insan paniğe sürüklendi. 300 IŞİD’li on binlerce insanı yurdundan etti, esir aldı ve soykırım düzenledi. Bunun temel nedeni ise Güney Kürdistan’ın çıkarlarını düşünen Peşmerge nedeni ile oldu. Çünkü ağır silahları ile kentten kaçan peşmerge olunca IŞİD için 70 kilometrelik yol 10 kilometreye düştü. Halk paniğe kapıldı ve kenti terk etmek zorunda kaldı. Bu da halkın direnmemesine yol açtı. Kaçtığın zaman hiçbir kurtuluşun olmuyor” ifadesinde bulundu. Avrupa’da bulunan birçok Ezîdî’nin travma ve cinnet hallerinin sürdüğünü anlatan Hezil, “IŞİD’in elinden kurtulan ama kravatlı IŞİD’lilerin eline düşen kadınları ve halkı da kurtarmamız gerekiyor. Avrupa’da hemen her gün ya bir Ezîdî kadın ya da erkeği ölüyor veya intihar ediyor. Bunlar gizleniyor ama bunların üzerine gitmemiz gerekiyor” diye konuştu.
‘Kadınları kurtarmaya çalışıyoruz’
Şengal Kadın Meclisi Üyesi Feride Sadu da Şengal’den video konferans ile çalıştaya katıldı. İnsanlığın fermanda yok olduğunu ve tüm dünyanın buna da sessiz kaldığını anlatan Sadu, “Bugün Ezîdîlerin acıları devam ediyor. O yüzden mücadelesi de sürüyor. Amaçlarımızdan biri de 3 Ağustos’u soykırım günü olarak kabul ettirmek” dedi. Soykırımda kendisine “insan hakları örgütüyüm”diyenlerin de sessiz kaldığını da ifade eden Sadu, “IŞİD ile işbirliği halinde olan devletlerinde soykırımda payı var, çünkü onlar da sustular. Binlerce insan yaşamını yitirdi. Onların yanı sıra kadınlarımız cariye oldu. 7 bin kadın esir olurken bugün halen 4 bine yakının akıbetini bilmiyoruz. Onları bugün de arıyoruz. Suudi Arabistan’a kadar giderek kimi zaman para vererek kadınları kurtarmaya çalışıyoruz” ifadesinde bulundu. Katliam sonrası esir düşen kadınların IŞİD’İn elinden kurtarılması sonrası kadınların örgütlendiği ve diğer esir kadınları da kurtarmak için savaşmaya başladığını dile getiren Sadu, “Ezîdî kadınlar bugün eskisi gibi değil. Daha örgütlü ve kendisini ve halkını koruyacak şekildedir. Bugün herkesin Şengal üzerinde bir hesabı bulunuyor. Biz kadınların da esas hesabı kendi topraklarında özgürce yaşamaktır. O yüzden kimin ne hesabı var ise bugün o hesapları kabul etmiyoruz.Çünkü bizim özgür yaşamak gibi bir amacımız var” diye konuştu.
Sadu’nun konuşmasının ardından ise gazeteci Ayşe Gökkan, Ezîdî ve Kürt tarihi üzerine sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın ikinci oturumu ise öğleden sonra devam edecek.
HABER MERKEZİ