Su ve ağaçlarla dolu olan Kersê Vadisi, tarih boyunca Êzidî halkının sığınağı ve yaşamlarını devam ettirme alanı olmuştur
Yüzyıllardır Êzidîlerin güvenli limanı olan, zulme karşı bir sığınak ve umudun yeşerdiği bir yer olarak bilinen Kersê Vadisi’nde yaşam tütün tarlalarının gölgesinde, geçmişin hatıraları ve geleceğin umutları arasında devam ediyor. Rojnews’ten İbrahim Êzidî’nin haberinde, Şengal’de Kerse Vadisi, tarih boyunca Êzidîlere sığınak olmuş ve onların yaşamlarını koruma ve sürdürme yeri haline geldiği belirtildi. Bu vadi, Serdeşt ve Çilmêra yoluna açılan, Şengal ile Sinûn arasındaki bağlantıyı sağlayan stratejik bir öneme sahiptir. Ayrıca, birçok savaş ve katliam sırasında saldırıya uğramış, ancak dağ içinde yer aldığı için halkın hayatta kalması için bir sığınak olmuştur. Bu vadide “Pîrexa Kaynağı” denilen bir su kaynağı bulunur.
Kersê tütün diyarı
Pîrexa Kaynağı, Êzidî halkının anlattıklarına göre, son 50 yıldır Rojava sınırına kadar su sağlıyordu. Ancak son yıllarda su miktarı önemli ölçüde azaldı ve bu yıl da bu kaynak tamamen kurudu. Bu kaynağın kuruması, Êzidî halkı için büyük zorluklara yol açtı. Kersê Vadisi, tütünü ile tanınır ve Şengal halkı burada tütün ekimine büyük önem verir. Ancak DAİŞ çetelerinin saldırıları sırasında, birçok Êzidî aile, DAİŞ çetelerinden korunmak için buraya sığındı. Buradaki aileler tütün ekimiyle yaşamlarını sürdürdü. Şengal’de yaşayan Êzidîler burada toplanarak Pîrexa Kaynağı çevresinde tarım yapmaya başladı. Tütün hasadının başlamasıyla birlikte Kersê Vadisi’nde yaşayan Êzidî halkı, sabahın erken saatleri ve akşam saatlerinde tarlalara giderek ürünlerini topluyor.
ROJNEWS / ŞENGAL