Türkiye’nin, Eyn Îsa’yı ele geçirip Özerk Yönetimi’ni ikiye bölmeye çalıştığını belirten gazeteci Zana Seydî, Rusya’nın da bu baskıyı kullanarak, bölgeyi rejime devretmek istediğine dikkat çekti
Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında bir araya getirdiği paramiliter gruplar ile beraber Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı Efrîn, Grê Spî ile Serêkanîyê’nin ardından Eyn İsa’ya yönelik başlattığı saldırılar devam ediyor. Suriye’de stratejik önem taşıyan M4 karayolu üzerindeki önemli noktalardan biri olan Eyn Îsa, Minbîc ve Kobanê’yi Hasekê ile Qamışlo’ya bağlayan önemli bir kavşak noktası. Kasabadan geçen M4 karayolu ise Lazkiye’den başlayıp Halep’e uzanan ve oradan Qamışlo’ya kadar Kuzey Suriye’yi birbirine ve Irak sınırına bağlayan bir yol konumunda.
Türkiye’nin hedefi ise; Ezaz ve El Bab bölgelerini ele geçirip Efrîn bağlantısını kestiği gibi Eyn İsa’yı ele geçirip Kobanê ile Minbîc’in diğer bölgelerle bağlantısını kesmek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni ikiye bölmek.
Bölgeye yönelik bombardıman ve çatışmalar devam ederken, gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Zana Seydî, saldırıların amacını, ateşkesin garantörü olan ABD ve Rusya’nın tutum ile hesaplarını Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) İdris Sayılğan’a değerlendirdi.
Rusya aracılığıyla cenazeler alındı
11 Kasım’da başlayan saldırıda ilkin Eyn İsa’ya 3 kilometre uzaklıktaki Maalek köyüne kara operasyonu yapıldığını ifade eden Seydî, DSG’nin saldırıya sert cevap vermesi nedeniyle ağır darbeler alan paramiliter grupların geri çekildiklerini aktardı. Saldırıda 18 paramiliter üyenin öldüğünü belirten Seydî, cenazelerin Türkiye’nin Rusya ile yaptığı görüşmelerin ardından yerden kaldırılabildiğini ifade etti. Seydî, sonrasında ise bir hafta boyunca kentin çevresi, kuzeyindeki mahalleler ve M4 karayolu üzerindeki birkaç köyün yoğun bir şekilde bombalandığını kaydetti.
Maalek köyünün Eyn İsa, Kobanê ve Minbic’in yollarının kesiştiği bir nokta olması nedeniyle stratejik öneme sahip olduğunu belirten Seydî, 18 Aralık tarihine kadar olan saldırılarda 6 sivilin yaşamını yitirdiğini, 14 sivil ve 8 DSG’nin de yaralandığını söyledi.
Rusya garantör oldu ama…
Türkiye ve paramiliter grupların, 17 Aralık’ta Ruslarla yapılan görüşmelerden bir gün sonra Cehbel ve Mişrefe köylerine yönelik keşif uçaklarının da katılımıyla karadan bir operasyon başlattığına dikkat çeken Seydî, burada da başarı sağlayamadıklarını vurguladı.
18 Kasım’da gerçekleşen ikinci büyük saldırıdan önce DSG, Suriye Hükümeti ve Rusya arasına bir anlaşma imzalandığını belirten Seydî, şöyle dedi: “Görüşmelerde 22 Ekim 2019 yılında imzalanan Soçi Mutabakatı’na göre ateşkesin sağlanması kararına varıldı. Rusya da garantör ülke olarak rolünü oynayacaktı. Öte yandan DSG, Rusya ve Suriye Hükümeti, biri M4 yolu üzerinde, biri kentin doğusunda ve biri de kentin içinde olmak üzere 3 ortak kontrol noktası kurarak ateşkesi sağlama konusunda anlaştılar. Sonrasında Ruslar ateşkes için helikopterli devriyeler attılar. Ama Türk devleti Rusların onayıyla ateşkesi bozdu.”
Kentten şimdiye kadar göç yaşanmadığını ancak saldırıların kent merkezine ulaşma kaygısı olduğunun altını çizen Seydî, “Çünkü saldırılar kentin birkaç kilometre ilerisinde yaşanıyor. Ama bazen toplar kentin içine de düşüyor. Rusların karakolunun çevresi de birçok kez bombalandı. Parçaları karakollarının içine düştü. Ama şimdiye kadar ciddi bir tepki göstermediler” ifadelerini kullandı.
ABD ne diyor?
Seydî, ateşkesin garantörü olmalarına rağmen rollerini oynamayan ABD ve Rusya’nın politikalarını ise şöyle yorumladı: “Rusya birçok defa ‘bölgeyi bize teslim edin yoksa Türk devleti işgal etmek istiyor’ diyor. Amerika güçleri de ‘Trump’ın değişmesini ve izlenecek siyasetin belirlenmesini bekliyoruz, bu yüzden bölgede hiçbir rol oynayamayız’ diyorlar. Ruslar ise bu saldırılardan faydalanmak istiyor. Çeteleri cesaretlendiriyor. DSG’nin bu toprakları terk etmesini ve Suriye’ye teslim etmesini istiyor. Bu aynı zamanda Türk devletinin de isteği. Türk devleti ‘burayı DSG tutmasın da Suriye rejimi tutsun’ istiyor. Bunun üzerine de anlaşıyorlar.”
HABER MERKEZİ