KCDP, Eylül ayında 36 kadının katledildiğini belirterek, kadın cinayetlerinin durdurulması için 12 maddelik bir çözüm önerisi sundu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Kadın Meclisleri, şüpheli kadın cinayetlerine ilişkin Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının taşındığı toplantıda, KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim açıklama yaptı.
Kendi adına karar verme!
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonucunda Eylül ayında 16 kadın cinayeti, 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini aktaran Ataselim, kadınların en yakınları tarafından ve evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekti. Yine Eylül ayı içinde intihar ya da kaza süsü verilmiş, intihara sürüklenmiş, faili henüz bulunmamış çok sayıda kadın ölümünün gerçekleştiğini ifade eden Ataselim, kadınların kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürüldüğünü kaydetti.
‘İstanbul Sözleşmesi uygulanmalı’
Kadın cinayetlerini durdurmanın ve şiddeti sonlandırmanın bütünlüklü bir konu olduğunun altını çizen Ataselim, “Bunu sağlayacak olan İstanbul Sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesini uygulatmak için yıllarca çok yönlü ve etkili bir mücadele yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Atılan adımlar da çıkan yasalar da bu sayededir. İstanbul Sözleşmesi kadınların güçlendirilmesi, korunması ve yaşatılması için kamuya sorumluluk yükler. Düzenlemeler yapılması gerektiğini anlatır’ diye belirtti.
“Kadın cinayetlerini durdurmak için 12 ay yeter” diyen Ataselim, açıkladığı maddelerden her ay birinin hayata geçirilmesi durumunda sorunların bir kısmının çözülebileceğini vurguladı.
12 maddelik çözüm önerisi şöyle:
* 6284 etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak,
* Şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak,
* Boşanma süreçleri kolaylaştırılacak, şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek,
* Kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılımı sağlanacak,
* Kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak,
* Şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak,
* Bireysel silahlanma yasaklanacak,
* Kadınlar için 7/24 çalışacak acil yardım hattı oluşturulacak,
* Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak,
* Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak,
* Kadınlar için çalışacak ayrı bakanlık kurulacak,
* Kurumlar arası koordinasyon sağlanacak.”
İSTANBUL