Bütünleşik Bilgi Teorisi (IIT) adı verilen ve uzun yıllardır bilim insanları arasında tartışmalara neden olan bir matematiksel modelin değeri son zamanlarda tekrar artmaya başladı
Bu model, bilincin niceliğinin belirlenmesini ve ölçülmesini hedefliyor. Uzun zaman ‘ilginç’ olarak görülen modelde cansız nesneler, örneğin makineler, atom altı parçacıklar ve hatta evren dahi bilinç deneyimine sahip olarak değerlendiriliyor. New Scientist’te yer alan makaleye göre Münih Matematiksel Felsefe Merkezi’nden matematikçi Johannes Kleiner, modelin ‘bilimsel bir devrimin başlamasına’ neden olabileceğini düşünüyor.
Devrimin kapısı aralanabilir
IIT, ‘fi’ adı verilen bir değer üzerine inşa ediliyor. Fi değeri, bir boğum noktasının ara bağlantı durumlarını temsil ediyor. Bu boğum noktası, beyindeki bir bölge, devre parçası ya da tek bir atom olabilir. Fi değeri boğum noktasının bilinç seviyesini gösteriyor. Örneğin serebral korteks, geniş bir şekilde birbirine bağlanmış nöronların yoğun kümelenme varlığı nedeniyle yüksek bir fi değerine sahip. Bilincin doğası, yüzyıllardır filozofları ve bilim insanlarını uğraştıran bir sorun olarak gündemde. IIT modeli bu soruna cevap bulursa gerçekten bilimsel ve felsefi bir devrimin kapılarını aralayabilir.
EKOLOJİ SERVİSİ