Diyarbakır’da kapatılan Ferzad Kemanger İlkokulu’nun öğretmeni Adil Ercan, anadilde eğitimin önemine dikkat çekti. Ercan, konuşulmayan dilin unutulacağını söyledi
Kürtçe Anadilde eğitim veren ve kapatılan okullarla birlikteKürtler üzerindeki asimilasyon politikası ile Kürtçe üzerindeki yasaklar devam ediyor. 2016’da kapatılan Kürtçe okul olan Dibistana Seretayî ya Ferzad Kemanger’in (FerzadKemanger İlkokulu) öğretmenlerinden bir olan Adil Ercan, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürtçe üzerinde ciddi baskılar uyguladığını ve günümüze kadar da bu zihniyetin devam ettiğini söyledi. MA’ya konuşan Ercan,Kürtçenin daha ilkokuldan başlanarak unutturulmaya çalışıldığını ifade etti. Bir halkın kimliği olan dilin, aynı zamanda o toplumda sütun görevi de gördüğünü söyleyen Ercan, “Bir toplumdan dili çıkarırsanız, o toplumun varlığından bahsedemezsiniz” dedi.Konuşulmayan dillerin yok olmak ile yüz yüze kaldığını belirten Ercan, “Dünyada 40 milyon Kürt var ve insanlar Kürtçe konuşuyor. Konuşulmayan diller zamanla unutuluyor ve sömürgeci devletler tarafından asimilasyona uğrayarak yok oluyorlar” diye kaydetti.
Okuldan korktular
Devletin tahammül edemediği için açtıkları Kürtçe okulları kapattığını ifade eden Ercan, kapatılması sonrası neler hissettiğini ise şu sözlerle dile getirdi: “Kurak bir arazide bir çiçeğin filizlendiğini düşünün. O çiçek ne kadar kıymetliyse, o okul da bizim için öyleydi. Devlet o çiçekten korktu ve bizden aldı. Okul kapatıldığında dünyamız yıkıldı.” Devletin Kürtçeyi sadece belirli alanlara sıkıştırmasının dilin gelişimine engel olduğunu vurgulayan Ercan, “Devlet bugün dillerini engellese de, Kürtlerin evlerini okula çevirmesi ve çocuklarıyla Kürtçe konuşması gerekiyor” dedi.
Ne olmuştu?
Kürtçe eğitim veren Ferzad Kemanger İlkokulu (Dibistana Seretayî ya Ferzad Kemanger), 15 Eylül 2014’de Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde açılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)tarafından “özel okul statüsü” tanınan bu okulu, sonrasında Şırnak’ın Cizre ve Hakkari’nin Yüksekova ilçelerinde açılan diğer iki okul daha izlemişti. Ancak 238 öğrencisi bulunan okul, Diyarbakır Valiliği’nin kararı ile 9 Ekim 2016 tarihinde kapatıldı. Yaşları 5-11 arasında değişen çocuklara Kürtçe eğitim verilen okulun kapatılmasına gerekçe olarak ise, “mevzuata aykırı olarak faaliyet yürütmesi” gösterilmişti. Benzer kararlarla Cizre ve Yüksekova’daki okullarda kapatılmıştı.
DİYARBAKIR