Kürt sanatçı Onur Evîn’in ‘Em Nadin’ isimli albümü KOM Müzik’ten çıktı. Mart ayında dinleyici ile buluşan sanatçının albümünde tecrit, açlık grevleri ve sokağa çıkma yasaklarına dair şarkılar var
Kürt sanatçı Onur Evîn’in “Em Nadin” albümü KOM Müzik’ten çıktı. Evîn’in yeni çıkan albümünde yer alan şarkılar, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin son bulması için 2019’da başlayan açlık grevinin yanı sıra, sokağa çıkma yasaklarında Sur, Cizre ve Nusaybin gibi pek çok Kürt kentinde yaşananları anlatıyor. Mart ayında çeşitli platformlarda dinleyiciyle buluşan albümdeki şarkılar arasında cezaevi direnişi ve Cizre bodrumunda katledilen Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç’un verdiği mücadele de var.
Newroz’la başlayan arayış
Kürt sanatçı Evîn,1990’da Van’ın Mendanê köyünde dünyaya geldi. Çocukluğundan bu yana müziğe ilgi duyduğunu, çocukken tenekeleri davul olarak kullanıp, süpürgeyi de saz niyetine tutarak şarkılar söylediğini belirten Evin, Mezopotamya Ajansı’na (MA) müzik hayatını anlattı. Evîn, 2003 Van Newrozu’ndan sonra müziğe ilgisinin arttığını belirtiyor.
Ancak Evîn ile ailesi, baskı ve ekonomik sorunlar nedeniyle 2003’de İstanbul’a göç etti. İstanbul’da Kürt müziği ile yakından ilgilendiğini dile getiren Evîn, 2009’da “Dilber Were” adlı bir şarkı yazıp seslendirdiğini, 2012’de ise 9 şarkından oluşan “De Tê Were” adlı bir albüm çıkardığını paylaştı.
Saldırılara karşı sanat
Evîn, Mart 2022’de ise “Em Nadin” albümünü çıkardı. Evîn, yeni çıkan albümü şöyle anlattı: “Bu albüm benim için çok anlamlı. Çünkü, Kürdistan’da tarihimiz talan ediliyor. 2015’te albüm çalışmalarına başladığımızda Sur, Cizre ve Nusaybin gibi ilçelerde tank ve toplarla bombalar yağdırılıyordu. Bir bütün olarak ülkemiz üzerindeki saldırı ve işgale karşı ‘Em Nadin’ demiş olduk.”
‘Halkımızın sanatçısı olacağız’
Evîn, “Biz, dilimiz, kültür ve sanatımız özgür değil” diyerek sanatçıların bu baskı karşısında politik bir duruş sergilemesi gerektiğine vurgu yaptı. Sanatını, dilini ve kültürünü korumaya çalışan Kürtlerin hala öldürüldüğünü ifade eden Evîn, “Ülkemiz ve dilimiz özgürleşene kadar halkımızın sanatçısı olacağız” dedi. Bu nedenle sanatçılara yönelik saldırılar olduğunu belirten Evîn, “Bu saldırılar daha önce de vardı. ‘Herkes anadilini konuşabilir, demokrasi var’ diyorlar. Oysa albüme klip çekmek için Diyarbakır ve Mardin’e gittik. Yer istedik, bize yer vermediler. Büyük bir tahammülsüzlük var. Dilin öne çıkmasını, özgürleşmesini istemiyorlar. Önceki senelere göre Kürtmüziğinin üzerindeki baskılar daha da artmış. Ancak ne kadar baskı olursa olsun, her zaman toplumda halkımız için müzik yapacağız. Şarkılarımızı özgürlük için söylemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Sanat anlayışımız farklı
Evîn, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sanatı diğer sanat anlayışlarından ayıran bir diğer önemli özelliği ise yaşananları direkt, eğip bükmeden dile getirmesidir. Mesela annelerin acılarını, kederlerini, çocuklarının özgürlük yolunda yaşamını yitirmesini konu edinen bir müzik, sanat anlayışı var.”
İSTANBUL