TÜİK’in henüz işe yerleştirmediği ‘az sayı’daki işsizden biri olan Hasan Kılıç adlı yurttaş ile konuştuk!
Yadigar Aygün/İstanbul
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Mart 2020 istatistiklerine göre koronavirüsün etkili olduğu mart ayında işsizlik oranı düştü. Ekonomi uzmanları, işsizliğin koronavirüs sürecinde düşmüş olmasının imkansız olduğunu belirtirken, bunun kağıt üzerinde istatistiklerle oynanan bir oyun olduğu yorumunda bulunuyor. Biz de düştüğü belirtilen işsizliği, uzun süredir iş arayan işsiz yurttaşa sorduk. Ne yaşıyor, nasıl geçiniyor, neden iş bulamıyor? TÜİK neden ona iş bulmuyor? İşsiz yurttaş Hasan Kılıç’ın anlattıkları, TÜİK istatistiklerinde yer almayan türden. İş kazası geçirdi, işsiz kaldı, evine ekmek götüremiyor.
Bir buçuk yıldır arıyor
Urfa’nın Haliliye ilçesinde yaşayan geçimini Fırında yevmiyeli işçilikle sağlayan Hasan Kılıç (28), yakalandığı Kolon Kanseri sonucunda 2016 yılında ameliyat oldu. Ameliyatından sonra da çalışmak zorunda kalan Kılıç, uzun saat çalışma koşulları ve sürekli hareket eden bir işe sahip olduğu için ameliyat bölgesinde yırtılmalar oldu, bu nedenle işini kaybetti. İş kazası geçiren ve 1,5 yıldır iş arayan Kılıç’a TÜİK’in ne zaman iş bulacağı merak konusu!
Birikmiş kira ve faturalar
Kılıç, uzun süredir iş aradığını ama iş bulamadığını söylüyor. Yaşadığı işsizlik sürecine ve zorluklara dikkat çeken Kılıç, “Urfa’nın yaz sıcağının altında fırında yevmiyeli işçi olarak çalışıyordum. 2016 yılında kolon kanseri ameliyatı oldum. Ameliyatımdan sonra tekrar iş başı yapmak zoruda kaldım. Gün boyu ayakta durmaktan, sürekli hareket halinde olmaktan, 12-13 saat uzun süre çalışmaktan ameliyat bölgem yırtıldı. Yaklaşık 1,5 yıldır işsizim. Çok zor zamanlar geçiriyorum. Birikmiş kiram ve faturalarım var. Sadece yardım paketleriyle geçinmem mümkün değil. Uzun süredir evime ekmek götüremiyorum. Babamın ve akrabalarımın yardımıyla geçinmek zorundayım. Sivil Toplum Kuruluşu (STK), akrabalarımdan, kurumlardan yardım almak istemiyorum. Kendi ayaklarımın üzerinde durarak evime ekmek götürmek istiyorum. 1,5 yıldır ellerim boş eve gidiyorum. Her eve gittiğimde çocuklarım beni karşılıyor. Onlara hiçbir şey alamıyorum. Çalışmak için her gün işyerlerine başvuru yapıyorum. Ancak yüzde 25 engelli olduğum için ağır işlerde çalışamadığım için işe alınmıyorum” diyor.
‘Yardım değil iş istiyorum’
Kılıç, sosyal yardımların geçici yardımlar olduğunun altını çizerek yardım değil iş istediğini belirtiyor. Kılıç, “Ben kronik bir yoksul olmak istemiyorum. Ben geçici yardım almak istemiyorum. Çalışabileceğim bir iş istiyorum. Kimsenin eline bakmak istemiyorum. Bu insanın çok zoruna gidiyor. İnsanlar İBAN numaramı istiyor. Bu beni gerçekten çok üzüyor. İnsanlara yük olmak istemiyorum. Ben insanlardan para değil iş istiyorum. Çocuklarımın ihtiyaçlarını ve geleceklerini güzel bir şekilde inşa etmek istiyorum. İş için birçok yere başvurmama rağmen iş bulamıyorum. Sadece çalışmak istiyorum. Bir babanın her sabah evinden iş bulma ümidiyle çıkıp akşam iş bulmadan eve dönmesi çok hazin bir durum. İşsizlik öldürüyor. Geceleri artık uykularım kaçıyor. Sosyal medya hesaplarımdan bile iş bulmaya çalışıyorum. Yetkili kurumlardan, işçi arayan kişilerden, duyarlı insanlardan iş istiyorum. Sesimi duyun” diye konuştu.
Türkiye’nin Afrikalıları!
İşsizliğin ve pek çok sorunun hayırseverlik faaliyetine dönüştürülmesinin yanlış olduğunu belirten Kılıç, sosyal politikaların yetersiz olduğunu söylüyor. Kılıç, asıl sorumluların iktidar ve sistem olduğuna işaret ederek, “İnsanların çoğu Haluk Levent’i etiketleyip konuları ona paslıyorlar. Bu sorulardan kaçıştır. Vicdanlarını Haluk Levent’i ve Ahbap grubunu etiketleyerek rahatlatıyorlar. Asıl soruyu devlete, sisteme, iktidara ve muhalefete yöneltmeleri gerekiyor. İslami yardımlaşma dernekleri de İBAN’la çalışıp topladıkları paralarla Afrika’da su kuyuları açıyorlar. Türkiye’nin Afrikalılarını niçin görmüyorlar! Sorunları ve eşitsizlikleri Haluk Levent’e, derneklere paslayarak olmuyor. Dernekler ve STK’ler niçin zenginlerle mücadele etmiyorlar. Hep yoksullukla mücadele etme gayreti içindeler” diye noktalıyor sözlerini.