Çekmeköy Deresi Islah Projesi kapsamında dava aşamasındayken evleri yıkılan yurttaşlar direnmeye devam ediyor. Yıkılan evinin karşısında kulübe yapan Suna Duman İmamoğlu’ndan yardım istiyor
Çekmeköy Deresi (Soğuksu Deresi) Islah Projesi gerekçe gösterilerek Çekmeköy Merkez Mahallesi Farabi Sokak’ta evi yıkılan ailelerin hak mücadelesi sürüyor. Öz Yıldırım ve Onur Kalemkuş İnşaat’a peşkeş çekilen projeye ilişkin bir çivi çakılmazken, imar barışından faydalanan ve yıkım kararı daha dava aşamasında olan ailelerin evleri zorla yıkıldı. Mahalle sakinlerinin evleri dereye yakınlığı gerekçe gösterilerek yıkılırken, yıkılan evlerin üstüne 5- 6 katlı dairelerin yükselmesi ise dikkati çekiyor. Ulaşım yolunun geçtiği Farabi Sokak ise yükselen binalardan dolayı artık patika yolu dahi denilmeyecek denli molozların altında kalmış durumda.
25 Aralık 2017’de evlerinin boşaltılması istenen tebligatı alan mahalle sakinleri, yıllardır oturdukları evlerinin boşaltılmamasına karşı hukuki mücadeleye başlar. İlk olarak AKP Çekmeköy Belediyesi Başkanı Ahmet Poyraz’la görüşmek isteyen aileler, bütün ısrarlarına rağmen ilk tebligattı aldıktan 20 gün sonra ancak o dönem Poyraz’ın yardımcısı Hasan Öztürk’le görüşebilmiş. Aileler, Öztürk’ün kendilerine, “Böyle bir şey imkansız. Evlerinize gidip rahat rahat oturabilirsiniz. Evlerinizi yıktırmayız” sözünü alır.
İşimden olacaktım
Tüm girişimlerine rağmen ilk tebligattan iki ay sonra 15 gün içinde evlerinin boşaltılması yönünde ikinci tebligatı alan aileler, bu seferde İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mesken Müdürlüğü arasında mekik dokumaya başlar. Ailelerin aktarımına göre Mesken Müdürü’nün, “Bana kalsa sizin evleri yıktırmam. Zaten bu işi 1 yıldır rafa kaldırdım. Rafa kaldırdığım için işimden olacaktım” dediğini belirttiler.
Projenin arkasında başkan var
Müdürlüğün açıklamaları ve yetkililerin sessizliği karşında yılardır oturdukları evlerinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu anlayan aileler bu seferde avukat arayışına girer. Ailelerin aktarımlarına göre belli bir süre geçtikten sonra evlerinin yıkılmasına neden olan projenin arkasında Çekmeköy Belediyesi Başkanı Ahmet Poyraz var. Bu nedenle başvurdukları birçok avukatın Poyraz’ı karşılarına alamayacaklarını ailelere söyler. Avukat görüşmesinden eli boş dönen aileler, bin bir zorlukla bir avukat tutar.
Kulübede direniyor
“Bu yıkım Poyraz ve Öztürk’ün çevirdiği bir dümen. Düzenbazlıktan başka bir şey değildi ama biz bunu daha sonrasında öğrendik. Herkesin birbirine topu attığı bir dönemde Ahmet Poyraz ‘yıktırmayız kepçelerin önünde dururuz’ diye bizleri kandırdı. Bizi kandırdığını hırsız olduğunu bizden çok şey götürdüğü zaman öğrendik” diyen ve iki yıldır yıkıldığı evin karşısında bir kulübe kurarak direnen Suna Duman MA’dan Naci Kaya’ya yaşadıklarını anlattı
Dava aşamasında evler yıkıldı
Dere Islah Projesi gerekçesiyle yıkılan 6 haneden birinde olan Farabi Sokak numara 33 mahalle sakini olduğunu vurgulayan Duman, tüm girişimlerinin ardından 4 Nisan 2018’de yıkıma 3 ev ile başladıklarını söyledi. O gün yıkımı durdurma kararının verilmesi gerekirken durdurma kararının yıkımdan bir hafta sonra verildiğini vurgulayan Duman, ilk yıkımdan 3 ay sonra imar barışından faydalandıklarını söyledi. Daha dava aşamasında olan evlerinin yıkılmasının hukuken kabul edilemez olduğunu ifade eden Duman, “Bundan sonra nereye gidiyorsak ‘davaya konu olmuş yerler özellikle imar barışından yararlanan yerler yıkılamaz’ diyorlardı. İBB yetkilileri bile bizlere bunu söylediler. Tüm bunlara rağmen bizim içinde bulunduğumuz 3 evde 02 Ağustos 2018’de korsan bir şekilde yıkıldı. Zaten bize tebligat geldiği zaman iş makineleri gelmişti” dedi.
Çadıra bıçakla saldırdılar
Evleri yıkıldıktan sonra bir hafta ailece dışarda kalmak zorunda kaldıklarını ardından 3 ay boyunca çadırda mücadele ettiklerinin altını çizen Duman, “Kasım 2018’de zabıta ekipleri şafak vakti çadırımızı bıçaklarla yırtıp bizi dışarda bırakmak zorunda bıraktılar. Sanki çadırı değil de bizi bıçaklıyor gibiydiler. Bunları yaşayan bilir. En sonunda kazanacağımı biliyorum. Bizim çadırlarımızı kaldırılmasını isteyen Hasan Öztürk ve Ahmet Poyraz’mış. O gün buradan gitmeyeceğim diye yemin ettim. Burada hırsızlık ve yolsuzluk olduğunu biliyorum bunu açığa çıkaracağım. Benim barınma hakkımı elimden aldılar” diye konuştu.
İmamoğlu’na seslendi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçilmesinden sonra sessini ulaştırmak için birçok girişimde bulunduğunu ancak bir türlü ulaşamadığını dile getiren Duman, İmamoğlu’na “Ben yıkılan Farabi sokağı sakinlerindenim, sizden tek ricam var gelip Çekmeköy Belediyesi’nin yapmış olduğu yolsuzluğu, usulsüzlüğü ve haksızlığı görmeniz. Başkan olduğunuzdan beri hep sesimi ulaştırmak istedim ama bir türlü duyuramadım. Elini vicdanına koyan bir insan benim bu mağduriyetimi görür. Ben bu kulübede yaşamak zorunda bırakıldım. Artık sesimi duyun” diye seslendi.
HABER MERKEZİ