Cezaevindeki kızına para gönderdiği için 4 yıl 2 ay hapis cezası alan Hanife Yıldız, evinden sedyeyle çıkarıldıktan sonra tutuklanarak cezaevine götürüldü
İstanbul Esenyurt’ta oturan 75 yaşındaki tutsak annesi Hatice Yıldız hakkında, cezaevinde bulunan kızına ve kızının koğuş arkadaşına para gönderdiği için “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla dava açıldı. İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 3 yıl süren yargılamanın ardından Yıldız’a “örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Yer mahkemenin kararı, İstinaf mahkemesinde onandı.
Evden sedyeyle çıkarıldı
Karar üzerine polisler, dün yüksek tansiyon, göz, bel fıtığı ve omurga eğriliği gibi birçok sağlık sorunu bulunan Yıldız’ın evine gitti. Fenalaşan Yıldız, sedyeyle evden çıkarıldı. Yıldız, ambulansla önce hastaneye daha sonra adliyedeki işlemlerin ardından Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.
Düşman hukuku uygulanıyor
Yaşananlara tepki gösteren Yıldız’ın oğlu Alper Yıldız, cezaevine para göndermenin yasada suç belirtilmediğini ifade ederek, “ Bugüne kadar Türkiye’deki yasada cezaevine para göndermek suç sayılmamıştır. Bu karar düşman hukuku çerçevesinde verilen bir karar. Resmi olarak PTT ile cezaevine para gönderiliyor ve bu suç sayılıyor” dedi.
Yıldız, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını belirtti.
Yıldız’ın avukatı Xebat Demircan, Yıldız’ın PTT aracığılığıyla devletin kontrolünde olan cezaevine para gönderdiğini belirterek, verilen cezanın hukuksuz olduğunu belirtti. Demircan, “Cezaevi her türlü giriş çıkış devletin kontrolünde ve yine bu kontrol kapsamında yatırılmış paradan söz ediyoruz. Elden verilen bir para değil” dedi.
Gerekçesiz red
İstinaf kararının 1 Mart’ta kendilerine tebliğ edildiğini belirten Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu paranın örgüte müzahir bir amaçla cezaevinde kullanılmayacağı açıktır zaten. Verilen ceza yönetmeliğe aykırı. Eğer tutsağa para gönderilemeyeceğine dair bir kısıtlama olsaydı zaten o parayı yatıramayacaktı” dedi.
Cezanın 5 yılın altında olmasından kaynaklı Yargıtay yolunun kapalı olduğunu ancak istinafa kararın hukuksuz olduğunu belirten dilekçe sunduklarını vurgulayan Demircan, mahkemenin gerekçe vermeden dilekçeyi reddettiğini söyledi.
AYM ve İnfaz erteleme başvurusu
Cezaevine para gönderdiği için yargılanan ve ceza alanların olduğunu hatırlatan Yıldız, ancak ilk kez verilen bir cezanın onandığını vurguladı.
Yıldız hakkında infaz erteleme başvurusunda bulunacağını belirten Demircan, aynı zamanda Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) tedbir talepli bireysel başvuruda bulunacaklarını dile getirdi.
Kaynak: MA