MuMaLa isimli Arjantli sivil toplum örgütünden Victoria Aguirre, “Evde kalma uygulaması binlerce kadını, koronavirüsten daha çok korktukları saldırganları ile birlikte aynı eve hapsederek cehenneme daldırdı” dedi
Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Latin Amerika’da da uygulanan evde kalma tedbirleri ile birlikte aile içi şiddet de arttı. Bir sivil toplum örgütü binlerce kadının evde kalma uygulaması ile “cehenneme daldığını” kaydetti. Son haftalarda çok sayıda uluslararası kurum, hükümet ve sivil toplum örgütü kadın ve çocuklara yönelik artan şiddete dikkat çekti. Erkek şiddetine karşı mücadele eden MuMaLa isimli Arjantli sivil toplum örgütünden Victoria Aguirre, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Evde kalma uygulaması binlerce kadını, koronavirüsten daha çok korktukları saldırganları ile birlikte aynı eve hapsederek cehenneme daldırdı” dedi. Arjantin’de 20 Mart’ta başlayan evde kalma uygulamasından bu yana ilk yirmi günde 18 kadın eşleri veya eski eşleri tarafından katledildi. Acil numaralara yapılan yardım çağrıları da yüzde 39 oranında arttı. Latin Amerika’nın diğer ülkelerinde de durum parlak değil. Meksika, Brezilya, Şili ve diğer ülkelerde, hükümetler ve dernekler tarafından alınan tedbirlerin şiddeti önlemede yetersiz olduğu görülüyor.
Binlerce kadın
BM’nin Latin Amerika ve Karayipler kurumu Cepalc bünyesinde cinsiyet eşitliği gözlemevinin verilerine göre Latin Amerika’da 2019’da en az 3 bin 800 feminisid gerçekleşti. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında, Latin Amerika’da feminisidin yüzde 8 arttığı gözleniyor. Meksika’da evde kalma uygulaması 24 Mart’ta başladı. Meksiko Ulusal Kadınlar Enstitüsü’ne göre acil yardım çağrıları artış gösterdi. Aynı enstitü 24 Mart’tan bu yana 200 feminisid işlendiğini kaydetti. Şiddete maruz kalan kadınlara barınma yerleri organize eden Ulusal Sığınma Ağı’na evde kalma uygulamasının başından bu yana yapılan acil yardım çağrılarının yüzde 60 arttığı belirtildi. Sığınma evlerine kabul edilen kadınların sayısı ise yüzde 5 oranında arttı. Latin Amerika’da salgının merkez üssü olan Brezilya’nın Sao Paulo kentinde aile içi şiddete ilişkin şikayetler yüzde 30 oranında artış gösterdi. Şili’de evde kalma uygulaması ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı alanlarda şiddet şikayetleri örneğin Santiago’nun orta ve üst sınıf mahallesi Providencia’da yüzde 500’lük artış yaşadı.
KADIN SERVİSİ