İstanbul gündelikçi işçilerin kaldıkları yerler içler acısı. Bir evde yaklaşık 15 kişi yaşıyor. Fiziki mesafe ise neredeyse yok gibi. İşçiler dinlenmek için parkta kalıyor
İstanbul Tuzla’da gündelikçi işçiler işçilerin kaldıkları yerler ise içler acısı. Gün boyu durakta iş bekleyen bulduklarında güvencesiz çalıştırılan emekçilerin gün sonunda gittikleri evler ise çalıştıkları işler gibi kötü
MA’dan Erdoğan Alayumat ve Naci Kaya’nın aktarımına göre Gün boyu durakta iş çıkmasını bekleyenlerden 15 işçi kiraladıkları bir gecekonduda birlikte kalıyor. Hepsi de geçim sıkıntısı yüzenden Urfa’nın Eyyübiye ilçesinden gelmiş. Harabe görüntüsü ile dışarıdan ilk bakıldığında “Burada yaşam var mı?” sorusunu akla getiren gecekondunun kapısında 30 çifte yakın ayakkabı var. Eşikten adımımızı atmamızdan itibaren hijyenden yoksun haldeki gecekonduda ağır rutubet kokusu hakim. Virane haldeki mutfakta piknik tüpü üzerinde kaynayan bir tencere gözümüze çarpıyor. Banyosuz gecekonduda kalanlar, banyolarını tuvalette yapıyor.
Dışarısı daha güvenli
Kovid-19 salgınının etkili olduğu süre boyunca gecekonduda 15 kişi kalmak zorunda kaldıklarını dile getirip, fiziki mesafe kuralına atıfta bulunarak, “Dışarısı evden daha güvenli” diyen işçiler, sokağa çıkma kısıtlanması ve “Evde kal” çağrılarının kaldıkları bu koşullarda hiçbir anlam ifade etmediğini de belirtti.
Çukurda yaşıyorlar
Yaşadıkları bütün bu zorlukların nedenini ülkedeki yönetime bağlayan işçilerden 6 çocuk babası İsmail Özen, Urfa’da iş imkanı bulduğunda burada bir dakika bile durmayacağını söyledi. Bereketli topraklara sahip olan Urfa’da sadece birkaç aşiretin önde gelenleri ile zengin kişilerin sözünün hakim olduğunu, bu nedenle iş bulmak için başvurduğu bütün kurumların kapısından geri döndüğünü anlatan Özen, “Urfa’da bu kesimlere şükür edenler memlekette iş buluyor. Bizim gibi şükür etmeyenler de böyle bir çukurda yaşamak zorunda kalıyor” dedi.
İBB’ye seslendiler
Özen, salgın boyunca gerek işte, gerekse de kaldıkları gecekonduda savunmasız bir şekilde kalmalarına ise “Tutturmuşlar sosyal mesafenizi koruyun. 15 kişinin kaldığı bir evde bu mesafe korunur mu?” sözleriyle isyan etti.
Yaşadıkları şartlara dair devlet yetkililerinden hiçbir umudunun kalmadığını kaydeden Özen, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, “Bari siz bizi görün” diyerek seslendi. Liseyi bitirdikten sonra geçim sıkıntısından dolayı çocuk yaşta çalışmak zorunda kalanlardan Abdullah Özen, daha 20 yaşında olmasına rağmen 3 yıldır bu zor şartlarda çalışmaya ve yaşamaya çalıştığını anlattı.
İş bulduğu ve işten geldiği günlerde evdeki kalabalıktan dinlenemediğini ifade eden Özen, “Böyle günlerde daha iyi dinlemek için parkta kalıyorum” dedi. İki odalı gecekondunun her odasında 8 kişi kaldıklarına dikkat çeken Özen, kaldıkları gecekondunun hijyenden yoksun olması ve evde fiziki mesafeyi koruyamadığı için çok tedirgin olduğunu söyledi. Yaşadıkları bu adaletsizliğe sitem eden Özen, yardım için yetkililere seslendi.
HABER MERKEZİ