İran ve Rojhilat’taki eylemler ile dünya geneline yayılan ‘jin jiyan azadî’ sloganı ile ilgili Euronews bir rapor hazırladı ve sloganın kaynağını araştırdı: Öcalan’ın siyaset felsefesi
17 Eylül 2022 tarihinde Kürt kadın Jîna (Mahsa) Emînî’nin cenazesi Rojhilat’ın Seqiz kentindeki Ayçi Mezarlığı’na defnedildiği sırada ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganı atıldı. Ardından bu slogan İran genelinde ve hatta İran dışında düzenlenen rejim karşıtı protestolarda da duyulmaya başlandı. Kısa sürede tüm dünyaya yayılan bu slogan ile ilgili Euronews özel bir rapor hazırladı.
Euronews, raporunda ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganının kaynağını, sloganın İran’a nasıl ulaştığını ve sloganın göstericiler için olan önemini araştırdı.
Euronews raporunda sloganın kaynağına ilişkin, “Bu sloganın Ortadoğu’daki Kürtler için bir tarihi var. Bu slogan kaynağını Türkiye’deki (Kuzey Kürdistan) Kürt halkının özgürlük hareketinden ve PKK kurucusu Abdullah Öcalan’ın yazılarından alıyor” deniliyor.
Kürtler hakkında ise şunlar belirtiliyor; “Kürtler, Türkiye, İran, Suriye ve Irak ülkeleri arasında bölünmüş durumda. Ortak bir kültür ve dilleri var. Yüzlerce yıldır haklarını elde etmek için mücadele ediyorlar.”
Kürt Barış Enstitüsü Araştırma Direktörü Megan Bodet de sloganın kaynağı hakkında bu internet sitesine konuşarak, “Jin, Jiyan, Azadî sloganı kaynağını Öcalan’ın siyaset felsefesinden alıyor” dedi.
Abdullah Öcalan’ın bu konuyla ilgili görüşleri ise şu şekilde; “Toplumun baskıdan veya Kürt halkının ulusal baskıdan özgürleşmesi için karşı durulması gereken şey kadına yönelik zulümdür. Çünkü buradan başlayan zulüm toplumun diğer parçalarını da içine alıyor.”
Bodet, kadın özgürlüğü fikrinin toplumun özgürlüğü bakımından gerekli ve önemli olduğunu ve bir slogan altında toplandığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu slogan Kuzey Kürdistan’daki Kürt hareketi tarafından birçok kez kullanıldı. 2023 yılındaki Kürt kadınların birçok gösterisinde söylenildi. Ancak yine de Suriye iç savaşına (Rojava devrimi) kadar bu denli yaygınlaşmamıştı. Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte ülkenin bazı bölgelerinin yerel örgüt ve gruplar tarafından kontrol altına alınmasıyla bir kadın gücü olan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), IŞİD çetelerine karşı mücadelede bu sloganı kullandı. Ayrıca kadın hakları alanında gelişmiş yasalara sahip olan Kuzey Suriye Özerk Yönetimi bu sloganı onaylayarak kullandı.”
Slogan İran’a nasıl ulaştı?
Megan Bodet, ‘Jin, Jiyan, Azadî’ sloganının İran ve Rojhilat’ta ortaya çıkışıyla ilgili de şunları söylüyor; “Kürt kadın göstericiler, Mahsa Amini’ye yapılanları her gün karşılaştıkları hükümet ve ataerkil sistemin şiddeti olarak ele aldı. ‘Jin, Jiyan, Azadî’ kısa bir süre içinde İran geneline yayıldı ve İran dışındaki gösterilerde de kullanıldı.”
Bodet, ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganını oluşturan kelimelerin İran ve bölgedeki bu din ve iktidar baskısına karşı mücadelenin özünü oluşturduğunu söylüyor.
Kaynak: RojNews