BM’nin Etiyopya’ya yaptığı gıda yardımlarını kesmesi nedeniyle Kasım 2022’den beri bir yılda bin 329 kişi açlığa bağlı sebeplerden hayatını kaybetti
Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’nin Etiyopya’nın kuzeyinde iç savaşın sona erdiği Tigray’a yaptığı gıda yardımlarını kesmesi sonrası açlıktan ölümlerin arttığı öğrenildi.
Tigray’daki Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı ve Mekelle Üniversitesi’nin yaptığı ortak araştırmaya göre, barış anlaşmasının yapıldığı Kasım 2022’den bu yana bölgedeki bin 329 kişi açlığa bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.
Mayıs ayında kesildi
Eyaletteki ve kamplardaki sağlık çalışanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, yardımların kesilmesinin ölümlerin başlıca sebebi olduğu belirtildi. BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Etiyopya’ya gönderilen gıda malzemelerinin çalınması üzerine mayıs ayında yardımları askıya aldığını duyurmuştu. Etiyopya’da federal hükümet, Kasım 2022’de isyan eden Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın ardından bölge yönetimi TPLF’ye geçmiş, örgüt ise silahsızlanmıştı.
Para gerekçe gösterildi
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau temmuz sonunda, kurumun yaklaşık yarı yarıya düşen bağışlar nedeniyle birçok ülkede milyonlarca insana gıda, nakit ödeme ve yardımı kesmek zorunda kaldığını söylemişti.
38 ülkede kesinti yapıldı
WFP’nin faaliyet gösterdiği 86 ülkeden en az 38’inde kesinti yapıldığını dile getiren Skau, Afganistan, Suriye, Yemen ve Batı Afrika başta olmak üzere pek çok ülkeye de yardımların kesilmesinin planlandığını belirtmişti.
DIŞ HABERLER