İran’da doların 9 bin tümene yükselmesi sonrası baş gösteren protestoların ardından harekete geçen vekiller, hükümete verilen mesajı almasını istedi.
İran’daki ekonomik krizin yol açtığı protestolar durulurken, İslami Şura Meclisi üyesi 187 milletvekili, parlamentodaki ekonomi ekibinin değişmesini isteyen bir talebi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye iletti. Milletvekilleri, aksi takdirde meclisin devreye gireceği uyarısında bulundu. Açık mektupta, İran Parlamentosu Ekonomi Komitesi Başkanı Muhammed Rızapur İbrahimi ile Planlama ve Bütçe Komisyonu Başkanı Gulam Rıza Tacgardum’un da imzası yer aldı. DW’nin haberine göre, mektupta, Ruhani’den “ivedilikle” harekete geçmesini talep eden milletvekilleri, ayrıca bu tür geniş çaplı bir revizyonun ülkedeki ekonomik durumun daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını kaydetti. Bu çağrıdan hemen sonra Fars haber ajansı yeni bir bilgi geçti. Habere göre, Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mahmud Vaızi, hükümet yetkililerinin gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yeni belirlenecek hükümette bazı bakanların yer almadığını söylemekle yetindi.
Türkiye’nin yeni sistemi
Ruhani’nin ekonomi takımı cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar, danışmanlar ve İran Merkez Bankası Başkanı’ndan oluşuyor. İran’da meclisin üçte ikilik çoğunlukla bakanları görevden alma ya da cumhurbaşkanının yetersizliğini ilan ederek, dini lider tarafından görevden alınması sürecini başlatma yetkisi bulunuyor.
Hamaney’den gözdağı
İran dini lideri Ali Hamaney de yargı mensupları ile bir araya geldiği toplantıda ekonomik gidişatla ilgili dün açıklama yaparak yargıdan, “ekonominin güvenliğini tehlikeye atanların” cezalandırılması için gerekeni yapmasını istedi. Hamaney ile Ruhani arasındaki gerilim tırmanırken uzmanlar, ülkedeki ekonomik sorunların tansiyonu daha da yükseltebileceği uyarısında bulunuyor.
Tahran Çarşısı
Büyük Çarşı’nın kapanması sıradan bir olay değil. 1978 ve 1979 yılları arasında Şah Rıza rejimine karşı başlatılan şiddetli ayaklanmaların yaşandığı dönemden bu yana Çarşı hiç kapanmadı. 15 milyonu aşan nüfusa sahip Tahran’da yiyecek dükkânlarından kuyumculara, giyim mağazalarından halıcılara kadar insanların ihtiyaç duyduğu her şeyi bulabileceği 20 bölüme ayrılıyor. İçinde 6 mescit, 30 otel, 20’den fazla banka, 6 kütüphane, 9 dini eğitim yeri, 13 ilk ve orta dereceli okul ile ‘Zorhane’ olarak isimlendirilen ve geleneksel güreşçilerin yapıldığı spor salonları var. Sadece büyük bir alışveriş merkezi değil, İran’ın başkentinde hayatın nabzının attığı yer olarak da biliniyor. Büyük Çarşı, İran tarihinde 31 eyaletten insanları temsil eden dernekler aracılığıyla her zaman ülkedeki sosyal uyumu teşvik edici bir rol üstlenmiştir.
DIŞ HABERLER