Pandemide alınan önlemler nedeniyle zor durumda kaldıklarını ifade eden Kocaeli ve İstanbul esnafı, birçok iş yerinin iflas bayrağını çektiğini kaydetti
Koronavirüs (Covid-19) salgını kapsamında yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Marmara bölgesinin işçi kentlerinden biri olan Kocaeli’nin Körfez, Dilovası ve Gebze’de bulunan bazı fabrikalar, aldıkları özel izinlerle çalışmaya devam etti. Kent esnafı ise salgın nedeniyle işlerinin daha da kötüye gittiğini ve alınan önlemlerde esnafın dikkate alınmadığını söyledi. Hükümet yetkililerinin esnafı kendi kaderine terk ettiğini ifade eden esnaf, yılbaşı nedeniyle ilan edilen 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte var olan durumun daha kötüye gittiğini söyledi.
Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan esnaflar iş yapamadıklarını söyleyerek, iflasın eşiğinde olduklarını dile getirdi.
‘Önümüzü göremiyoruz’
İzmit çarşı merkezinde 20 yıldır esnaf olan Timuçin Saygıner, bulunduğu Menekşe Sokağı’nı işaret ederek, 12 tane işletme olduğunu, sadece kendisinin açık kaldığına dikkat çeken Saygıner, kira, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemediğini söyledi. Kârdan çok zarar ettiğini söyleyen Saygıner, 7 yıl önce emekli olduğunu, aldığı emekli maaşı ile iş yeri kirası, faturalar, ev kirası ve geri kalan ihtiyaçlarına yetmediğini belirtti. Saygıner, “Yeni yıla girdik ve önümüzü göremiyoruz. O yüzden bir çıkış yolu bulmak için kara kara düşünüyoruz” dedi.
Borçlar katlandı
Paket servisi ile çalışan kafe işleten Alper Solak, “Hükümet her fırsatta ‘esnafımızı mağdur etmeyeceğiz’ diyor ama esnafa yapılan har hangi bir yadım da görmedik. Salgının ilk başladığı dönemde çektiğimiz kredilerin ödemesini yapamadık. Son getirilen yasaklarla birlikte biriken borçlarımızın üstüne yeni borçlar eklendi” dedi. Alınan kararların esnafı zarara uğrattığını ifade eden Solak, “İstiyoruz ki vergi borçlarımızdan, kiramızdan, stopajımızdan, faturalarımızdan muaf tutulalım, zarara uğramadan gönül rahatlığıyla bu işe son verebilelim” ifadelerini kullandı.
Hayat normale dönse bile…
Kocaeli’de 30 yıldır esnaf olan Mehmet Alkan, “Devlet destek vermezse esnaf batacak” diyerek, salgının başladığı dönemde 3 ay boyunca iş yerini kapattığını, bu süreçten kaynaklı oluşan borçlarını henüz ödeyemediğini söyledi. Bankaya kredi başvurusunda bulunmak zorunda kalan Alkan, çektiği kredi borcunu ödeyemeden yeni kısıtlamaların getirildiğini söyledi. Birçok esnafın iflas ettiğini dile getiren Alkan, yasaklardan sonra işyerini açamayacağını, hayat normale dönse de kendilerinin normale dönmelerinin imkansız olduğunu ifade etti.
Devlet destek olmalı
Yoksul ve işçi kesiminin yoğun olduğu İstanbul Sultangazi’de ilçesinde esnaf olan Taner Çimen, getirilen kısıtlamaların gerekli olduğunu ancak ekonomik durumu kötü olan yurttaşların göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Esnafın zor durumda olduğunun altını çizen Çimen, “Esnafın kirası, elektriği ve benzeri giderleri var. Bu insanlar bu bütçeyi nasıl karşılayacaklar. Büyük işletmeler kazanıyor olabilir ama kafe ve restoranlar kazanamıyor. Bütçelerinde belirli kayıplar oluyor. Sonuç itibariyle küçük esnafın kazancı düşüktür. Devlet bunları karşılamalı ve maddi destek sunmalı” dedi.
Salgına karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyleyen Barış İnan, etkili mücadelenin ülke genelinde sıkı bir izolasyon uygulanmasıyla mümkün olduğuna işaret etti. İnan şunları söyledi: “Verdikleri maddi destek benim çayıma çorbama bile yetmiyor. Sundukları destek ile nasıl geçineyim bunları düşünen yok. Salgın bitene kadar her ay devlet her kese en az 2 bin lira maddi destek vermesi gerekiyor.”
HABER MERKEZİ