Dolar karşısında TL’nin değer kaybetmesi, var olan ekonomik krizin derinleşmesi ve salgınlar ile birlikte kapanan işyerleri, Türkiye ekonomisi karanlık bir tablo çizmeye devam ediyor.
Perakende analitiği kurumu REM People “REM-TT Barometre: Türkiye Geleneksel Kanal Esnafının Nabzı” araştırmasının Mayıs 2020 sonuçlarını açıklandı. Buna göre esnafın yüzde 74’ü yaşanan tablodan kaynaklı kaygılı.
Yurttaş küçük esnafa yöneldi
Bakkal, büfe, küçük market ve şarküteri gibi yerleri kapsayan araştırmaya göre, salgın döneminde tüketiciler küçük esnafa yöneldi. Bunu ifade eden ve ocak ayında 17.5 puan olan “Esnaf Ticaret Endeksi”, Nisan 35.8 puana çıktıktan sonra “normalleşme” adımlarıyla mayısta 29.4 puana indi. Araştırmaya göre, salgınla ilgili değerlendirme yapan esnafın yüzde 40’ının “kesinlikle endişeli”, yüzde 34’ünün ise “endişeli” olduğu görüldü.
Kredi kartı kullanımı arttı
Esnafın yüzde 22’si salgının etkilerinin “1-3 ay”, yüzde 24’ü “3-6 ay”, yüzde 21’i “6-12 ay” yüzde 24’ü “12 aydan fazla” süreceğini ifade ederken, yine araştırmaya göre, esnaf işletmelerinde kredi kartı kullanımı yüzde 82’ye ulaştı. Veresiye ile alışveriş ise genel olarak noktaların yüzde 29’unda yapılıyor.
Esnafın borcu arttı
Veresiye ile alışverişlerin ciro içindeki payı ise yüzde 6. Nakit ödeme ile yapılan alışverişlerin cirodaki payı da yüzde 62’ye ulaşıyor. Öte yandan kredi borcu olan esnaf oranı yüzde 66’ye yükseldi. Bu oran ocak ayında yüzde 54’tü
İşsizlik oranı yüzde 23’ü geçiyor
Web sitesinde yayınladığı “Geniş İşsizlik Oranı” başlıklı yazısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı istihdam ve işsizlik verilerini değerlendiren Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, işsizlik oranına iş aramayanlar ve mevsimlik işçiler eklendiğinde “geniş işsizlik” oranının yüzde 23.1 olduğunu belirtti. “Türkiye için gerçek işsiz sayısı geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısıdır” diye yazan Eğilmez, devamında ise şunları dile getirdi: “Tabloya göre bunu hesaplamak için resmi işsiz sayısına çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların eklenmesi gerekir (Çalışmaya hazır olup da iş aramayanlar aslında işsiz olduğu halde son 4 hafta içinde iş aramak için başvuruda bulunmamış olanlardır. Bunları işsiz olarak saymamak doğru değildir.) Bu şekilde bulunan işsizler toplamına geniş işsizler diyoruz. Aynı miktarı işgücüne de ekleyerek geniş işgücünü bulabiliriz. Geniş işsiz sayısını geniş işgücüne böler 100 ile çarparsak geniş işsizlik oranının yüzde 23.1 olduğunu görüyoruz. Bu oran açıklanan resmi işsizlik oranından (yüzde 13.2) 10 puan daha yukarıdadır.”
EKONOMİ SERVİSİ