Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Eskişehir’de yapılması planlanan ikinci siyanürlü atık depolama tesisi için 30 Nisan’da “ÇED olumlu” kararı verdiğini açıkladı
TMSF’ye bağlı kayyum yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri’nin inşaat çalışmalarına başladığını kaydetmesi Türkiye’de iktidarın; insan sağlığını, yaşam alanlarını, doğayı ve çevreyi hiçe saydığını devamlı bir şekilde gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Eskişehir’de yapılması planlanan ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı ikinci siyanürlü atık depolama tesisi için 30 Nisan’da “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdiğini açıkladı. Atık barajına karşı çıkan ve imza kampanyalarını örgütleyen köylülerin geçtiğimiz günlerde Jandarma tarafından Koza Madeni’nin şikâyetleri üzerine ifadesinin alındığı da ortaya çıktı. Eskişehir’de Alpu Ovası’na yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi, geçen hafta Danıştay tarafından iptal edilmişti. Köylülerin yeni siyanürlü atık barajına karşı olma gerekçeleri ise şu şekilde:
o Altını ayıklarken siyanür ile birlikte kurşun, kadmiyum, çinko, bakır ve cıva gibi zehirli ağır metaller doğaya karışacak ve geri dönüşü olmayan çevre felaketleri doğacak.
o 40 hektar mera alanı yok olacak. Hayvancılık yapılamayacak.
o İçme ve kullanma suları kaynakları ve rezervleri tehlikeye girecek.
o Kaymaz Mahallemizden diri fay hattı geçtiği için olası bir depremde bu barajlarda taşma, çökme ve yarılma ihtimali çok büyük.
o Tüm bu gerekçelerle oluşacak çevre kirliliği kentimizin toplum ve çevre sağlığını tehdit edecektir. Bu yüzden karşıyız.
ESKİŞEHİR