Gülcan Dereli/ İstanbul
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutulan eski Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına joplu tecavüz dahil ağır işkence yapıldığı duyumu aldığını söyleyerek, konuyu Meclis’e taşıdı.
Emniyet ve karakollarda işkence iddialarına her gün bir yenisi ekleniyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde Gözaltında işkenceye maruz kalan kişilerin eski Dışişleri çalışanları ve KHK ile işten atılanlar olduğu belirtildi.
Avukatlar paylaştı
20’si ağır olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işkenceye maruz kaldığı bilgisini paylaşan HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ankara Mali Şube’de gözaltında olan eski Dışişleri çalışanlarına cop sokma dahil ağır işkenceler edildiği iddiaları var” dedi. Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlar kapsamında 5-6 gün önce gözaltına alınan bu kişilerin ağır işkenceye maruz kaldığını belirten Gergerlioğlu, gözaltında bulunanların avukatlarının kendisine ulaştığını ve olayın vahametini paylaştığını söyledi.
Yanıt verilmiyor
Konuyla ilgili soru önergesi hazırlayan Gergerlioğlu, “21. yüzyılda Ankara Emniyetinde yaşandığı iddia edilen vakalar kabul edilebilecek gibi değildir. Dün attığım Tweet ulusal ve uluslararası basında ses getirmiştir. Ben İçişleri Bakanlığı’ndan acil bir açıklama bekliyorum. Bu konuda attığım Tweetle yetkilileri İşleri Bakanlığını açıklama yapmaya çağırdım ama halen bana açıklama gelmiyor, bekliyoruz” dedi.
Kayıp insanlar gözaltında mı?
İşkence iddialarının kabul edilemeyeceğini dile getiren Gergerlioğlu, şu ifadeleri kullandı: “Biz 3,5 aydır kayıp olan insanların da işkence gördüklerinden şüpheleniyor ve bu konuda halen açıklama bekliyoruz. Bu iddiaların artması ve İçişleri Bakanlığı’nın halen açıklama yapmaması işkence olduğu algısını güçlendirmektedir. İşkence ve kötü muamele yasağı Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerde açıkça yasaklanmıştır. Bu konuda 90’larda zaten sabıkası kabarık olan Türkiye’nin muhakkak bir açıklama yapması gerekmekte ve iddialar doğruysa devlet görevlilerini hukuk çerçevesinde en ağır şekilde cezalandırmalıdır.”
Soru önergesi
Bir an önce gerekli adımların atılmasını ve İçişleri ve Adalet Bakanlığı’nı hukuk devleti olma noktasında adım atmaya davet ettiğini söyleyen ve konuya dair soru önergesi Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istemiyle 10 maddelik verdiği soru önergesi şöyle:
‘Tarafıma iletilen bilgide: ‘Ankara Mali Şubesinde gözaltında olan Dışişleri Bakanlığının eski çalışanlarına ağır işkenceler yapıldığı iddia edilmektedir. Halen gözaltında yaklaşık 100 kişinin olduğu belirtilmektedir.’
Bu bağlamda;
1. Ankara Mali Şubede gözaltındaki Dışişleri Bakanlığının eski çalışanlarına ağır işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
2. İşkence iddiasında bulunan yurttaşlar gözaltına alınırken ve işkence iddiası sonrasında sağlık kontrolünden geçirilmiş midir? Sağlık kontrolü sonrasında çıkan sonuçlar iddiaları desteklemekte midir?
3. Yurttaşların gözaltında tutuldukları şubedeki kameralar incelenmiş midir? Şubedeki kameralar incelenmemişse sebepleri nelerdir?
4. Gözaltındaki Dışişleri Bakanlığı eski çalışanlarının çırılçıplak soyulduğu, ters kelepçe takılarak dizlerinin üzerinde yürütüldüğü, sürekli hakarete maruz kaldıkları ve makatlarına jop sokulması tehditlerine maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?
5. Gözaltında tutulan yurttaşların avukatlarına işkencecilerin gece geleceklerini bu sebeple de şimdi avukat görüşü yaptırılamayacağının söylendiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa Anayasanın 17. maddesindeki: “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.” İfadelerine rağmen nasıl olur da devlet görevlileri tarafından işkence açıkça ifade edilebilmektedir?
6. Yasa gereği Avukat görüşü yaptırılması zorunlukken neden bu görüş sağlanmamıştır?
7. Çalışanların asıl avukatları ifadeye çağrılmayıp BARO’dan nöbetçi avukat eşliğinde işkence sonrasındaki ifadelerin imzalatıldığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa bu konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
8. 1 haftadır gözaltında olan çalışanların gözaltı sürelerinin 4 gün daha devam edeceği iddiaları doğru mudur? Gözaltında tutulan yurttaşların itirafçı olmaya zorlandıkları iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğruysa OHAL Döneminde bile kabul edilemeyecek uygulamalar hangi yasal gerekçelerle uygulanmaktadır?
9. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İşkence yasağı başlıklı 3. maddesinde, “Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz” ifadesi yer almaktadır. İşkence iddiaları doğruysa kim ya da kimler, kimlere güvenerek gözaltındaki yurttaşlara işkence edebilmişlerdir?
10. 04 Mayıs 2006 tarihli Akkurt/Türkiye Davasında gözaltında işkence iddiaları çerçevesinde AİHM Türkiye’yi sözleşmenin İşkence Yasağı başlığı kapsamında ihlal kararı vermiştir. Bu karar üzerinden geçen 13 yıla rağmen halen Türkiye’de işkence iddialarının devam etmesinin sebepleri nelerdir?
HABER MERKEZİ