Bayrampaşa Cezaevi’nde 2000 yılında yapılan saldırı sonucu 12 tutsağın hayatını kaybettiği ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ davasında eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan hakkında ‘zorla getirme kararı’ çıkarılması talebi ret edildi. Mahkeme avukatların dilekçeyle sorularını sormasına karar verdi
Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen ve “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen 12 tutsağın hayatını kaybettiği saldırıya dair 194 askerin yargılandığı davanın 50’nci duruşması, Bakırköy 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Müdafi avukatlar Güçlü Sevimli, Gülizar Tuncer ve Naim Eminoğlu duruşmada hazır bulundu.
Tebligata rağmen davaya gelmedi
Duruşmada söz alan avukat Güçlü Sevimli, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın dilenmesinin dava dosyası için önemli olduğunu ve yargılamayı doğrudan etkileyeceğini söyledi. Tantan’a tebligat yapıldığını fakat yine de duruşmaya katılmadığını hatırlatan Sevimli, “Çağırıldıklarını tanık ve avukatı biliyor ama kasten gelmiyor. Tanık beyanda bulunmaktan kaçınamaz. Kaçındığı zaman devreye ilgili maddelerin girmesi gerekir. Yargılama sadece bu tanığı bekliyor. Bu açıdan yargılamayı çok ciddi şekilde sürüncemede kalmasına sebep oluyor” dedi. Sevimli, Tantan hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasını talep etti.
Avukat müvekkiliyle irtibata geçmiyor
Mahkemenin tanığın cep telefonunu tespit ederek ya da mesaj atarak yeniden kararı tebliğ edebileceğini belirten Sevimli, Tantan’ın avukatının hala bir tebligatta bulunmadığını aktardı. Sevimli, “Bu meslektaşımız davanın avukatı değil, ama duruşmaya müdahil oluyor. ‘Müvekkilinle iletişime geç’ denildiğinde bunu dikkate almıyor” dedi.
Zorla getirme kararına ret
Mahkeme, avukatların zorla getirme kararı talebini ret ederek, avukatların Tantan’a sormak istediği soruları dilekçe ile bildirmesine, sonrasında mahkemenin uygun gördüğü tarihte Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile beyan alınmasına karar verdi.
Duruşma 1 Nisan 2024’e ertelendi.
İSTANBUL